Mikor kell a fogkorona?

Ismerős helyzet: ülünk a fogorvosnál, hogy átbeszéljük a problémás fogunk kezelési tervét. Orvosunk pedig koronát javasol a fogunkra - még az is elképzelhető, hogy egy gyökérkezelést követően.

Fogkorona


Mi az, amit feltétlenül tudnunk kell erről a fogpótlásról?

A fogkorona úgynevezett extrakoronális fogpótlás. A fogat kívülről veszi körbe és így védi meg a külső hatásoktól. Mindig a szájüregen kívül készül el, mintavétel után természetesen. A mintavétel lehet hagyományos szilikonnal és digitálisan is. A fogpótlásokról is írtunk egy cikket, itt találod 

Milyen anyagból lehet egy fogkorona?

Manapság már egyértelműen fontos elvárás, hogy egy fogpótlás esztétikus legyen, de az is nagyon fontos, hogy lehetőleg a legoptimálisabb anyagból készüljön el. Ez praktikusan azt jelenti, hogy nagyon fontos még az allergiamentesség is, ha fogkoronáról, vagy bármilyen fogpótlásról beszélünk.

Napjainkban négyféle esztétikus fogkorona létezik – ha az anyaguk szerint csoportosítjuk őket.

1.       Kezdjük talán a fémkerámiával, mégpedig azért, mert ez az egyetlen, ami esztétikai szempontból egy kicsit gyengébben „teljesít”. Ennek a típusú koronának ugyanis fém váza van, ami sajnos szürke árnyékot okoz a fogíny szélénél. Éppen ezért inkább hátsó fogakra ajánljuk. 

2.       A teljesen kerámia fogkorona fémmentes – a korona préstechnikával kerül kialakításra. Esztétikus, nem allergizál.

3.       Új szint és új minőség – ez pedig a cirkóniumkorona lesz. Ez a fajta fogpótlás, ha lehet még természetesebb, nem allergizál, rendkívül esztétikus. Teljesen szövetbarát, még a rendkívül érzékeny fogíny esetében sem okoz gondot. Tervezése számítógéppel történik, ezért tűpontos és tökéletesen mutat a szájban.

4.       Aranykorona is létezik – ennél a típusnál a kerámiát arany vázra építik rá. Az arany miatt azonban meglehetősen drága ez a fajta fogpótlás, de jóval ritkább is, mint az előző három. Régebben a nemesfém biokompatibilitását használták ki az arannyal, de ezt ma már a cirkónium is tudja.

Milyen esetekben lesz a fogkorona a szakorvos javaslata?

•         Az egyik leginkább jellemző eset az, amikor egy gyökérkezelt fog helyreállításához készül korona. Ez a lehető legjobb megoldás ilyenkor, hiszen a gyökérkezelt fog kiszáradhat, sérülékennyé válhat – annak érdekében, hogy megvédjük a lehető legjobb, ha egy külső védőburok kerül rá. Ez ebben az esetben a fogkorona lesz.

•         Elképzelhető az is, hogy nagy darab letört a fogunkból. Ilyenkor a fog általában úgy sérül, hogy azt sajnos már nem lehet más fogászati módszerrel hatékonyan és szépen megoldani. Ilyenkor is a koronát javasolják az orvosok.

•         Nem kell feltétlenül letörni a fognak – elég, ha erősen elkopik. A sokat használt, adott esetben formáját vesztett fog további eldeformálódása is megelőzhető egy fogkorona felrakásával.

•         Aztán ott van a fogszabályozás, mely egy igencsak komplex folyamat, ha a fogak helyreállítását nézzük. Előfordulhat, hogy egy koronával kikerülhetővé válik egy hosszabb, bonyolultabb és sokkal költségesebb megoldás.

•         Persze előfordulhat az is, hogy a régebben felrakott fogkorona megcsúnyult, elszíneződött. Ebben az esetben egy új korona megszépítheti a fogsort, amely így sokkal esztétikusabb látványt nyújthat.

 

A kezelés lépéseiről ezt kell tudnod

Egy fogkorona készítése előtt a fogat a szakorvos előkészíti, hogy a koronát tökéletesen rá tudja helyezni. Első lépésként lecsiszolja, így éri el, hogy a koronát tartó, teljesen funkcionális csonk megszülessen. (Előfordulhat, hogy a fogat gyökérkezelni kell a koronakészítés előtt, ebben az esetben természetesen a folyamat ezzel a kezeléssel kezdődik és hosszabbodik.)

Miután kész a fogcsonk, lenyomat készül róla, majd ideiglenes korona kerül rá – részint az érzékenység, részint a fog további védelme miatt, na és persze esztétikai okokból. Az elkészült végleges fogkorona pár nap múlva kerül a helyére.

A szakszerűen elkészített és felhelyezett korona esztétikus, stabil, könnyen megszokható, száz százalékosan képes teljesíteni a fog addigi feladatát.

Maradt még kérdése a fogkoronáról? Hívjon minket!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével