Fáj a fogam – az édestől

Annyi mindenre lehet érzékeny a fogunk! Ez persze amúgy se jó hír, ráadásul a különböző érzékenységek egymástól merőben eltérő problémákat jeleznek. Az édesre érzékeny fog például általában szuvasodást jelez. Ebben az esetben tehát mindenképpen kezelni kell a fogat. Előfordulhat az is, hogy egy páciens arra panaszkodik, hogy a gyökérkezelt foga érzékeny az édesre. Vajon ez lehetséges? Biztosan állíthatjuk, hogy egy jól gyökérkezelt fog nem lehet édesre érzékeny – a mellette lévő fog azonban igen. Ha a gyökérkezelt fogunk egyik gyökércsatornája nincs mondjuk felderítve és kezelve, vagy adott esetben nem lett jól kezelve, akkor sajnos előfordulhat az érzékenység. Általában gyökérkezelt fog nem ad választ idegi ingerre, mert nincs benne ideg( hideg-meleg-édes-savanyú…) inkább lüktet vagy ráharapásra fáj hiszen ilyenkor a gyökérhártya azaz a csont fáj. 


De nézzük meg ezt a témát közelebbről!


A gyökérkezelt fog érzékenysége – létezik ez?

Alapvetően az igazság az, hogy – amint már említettük - gyökérkezelt fog nem lehet érzékeny, abban az esetben, ha a gyökérkezelés sikeres volt. Természetesen előfordulhat az, hogy sajnos nem teljesen sikeres, ez általában a hagyományos, régebbi eljárásokra igaz. Annak érdekében, hogy a részleges siker helyett teljesen gyógyult fog legyen a végeredmény, mi napi szinte alkalmazzuk és ajánljuk a legmodernebb technológiát a rendelőnkben. Ez pedig nem más, mint a mikroszkópos gyökérkezelés.A mikroszkóp a hagyományos vak gyökérkezelés helyett a szem ellenőrzése melletti kezelést biztosít-a mikroszkóppal a csatorna aljára is rálátunk.

Az alábbiakban össze is gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, melyek a mikroszkópos gyökérkezelés mellett szólnak.


4+1 nagyon fontos lépés/tudnivaló a mikroszkópos gyökérkezelésről

1.       lépés

Egyedülálló diagnosztika – a legmodernebb CBCT gép segítségével tudunk 3D CBCT felvételeket készíteni. Így lehetőségünk van a legrészletesebb képet kapni a fogakról, a szájüregről. A pontos és részletes diagnosztika egyértelmű és stabil alapot szolgáltat a kezeléshez.


2.       lépés

Annak érdekében, hogy a magas szintű diagnosztikát ugyanilyen színvonal kövesse a kezelés során, a legfejlettebb, világszínvonalú eszközöket használjuk a kezeléseinken. Így lesz tökéletes a gyökércsatornák feltágítása és tisztítása. A csatornákat ultrahanggal is tisztítjuk, ez nagyon fontos része a modern gyökérkezelésnek. A fertőtlenítőszerek hatásfokát ultrahanggal növeljük-ez olyan “mosási” technika mintha cunami lenne a fogban. 


3.       lépés

Természetesen a használt anyagok tekintetében sem köthetünk kompromisszumot. Csak a legjobb minőségű anyagokat alkalmazzuk a kezeléseink során. Így például a fertőtlenítés során olyan nemzetközileg elismert protokollt alkalmazunk, amelyik a legszigorúbb feltételeknek is megfelel.Szigorúan egy tűt csak egyszer használunk egy betegnél.


4.       lépés

A gyökérkezelés természetesen mindig is a fogászat egyik leginkább érdeklődésre számot tartó beavatkozása. Nem utolsó sorban azért, mert a régebbi technológiák mellett sajnos előfordulhatott és elő is fordult fájdalom a gyökérkezelés során. A mikroszkópos gyökérkezelés nemcsak a legmodernebb technológia, de fájdalommentes eljárás is.


5.       lépés

Folyamatosan képezzük magunkat, hiszen ezen a szakterületen teljesen lehetetlen az, hogy valaki abbahagyja a tanulást, mondván, ő már ért mindenhez. Egy folyamatosan fejlődő területről van szó, melynek tanulása is folyamatos.


Jó, ha tudjuk: a fog érzékenysége, bár nagyon kellemetlen, rendkívül fontos jelzés is! Nem szabad tehát félvállról venni, keressük fel fogorvosunkat abban az esetben, ha fogunk érzékennyé válik. Az édes érzékenység mellett, ami szuvasodást jelez, lehetnek egyéb, kisebb problémát jelentő, sőt, akár banális okai is a fogak érzékenységének. (Ilyen például az, ha nem a megfelelő sörtéjű fogkefével mossuk a fogainkat, de az is ilyen, amikor éjjel „csikorgatunk” és így megsérül és érzékennyé válik a fogzománc, lehetnek savas ételektől fognyaki kopások is.).


A mi javaslatunk: rendszeres ellenőrzés, pontos diagnosztika – megelőzni a gyökérkezelést- de ha mégis ez a teràpia  félelem és fájdalom nélküli legyen  a gyökérkezelés a legmodernebb technológiával felszerelt rendelőnkben. 


Várunk Téged is Budapest szívében, ismerd meg az Endocenter szolgáltatásait és színvonalát!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével