Ezt kell tudnod a fogak pótlásáról

Sajnos vannak olyan esetek, amikor egy fog sérülése visszafordíthatatlanná válik. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a fogpótlás. Természetesen ennek a technológiának is különböző fajtái léteznek már a fogorvoslásban. 

Hogyan csoportosíthatók a fogpótlások?

Az úgynevezett intrakoronális fogpótlások a különböző tömések és betétek (inlay, onlay). A fogtömések esetében a fog belsejébe helyezett tömőanyagok segítségével alakítja ki az orvos magát a fogat. Ugyanígy az inlay és onlay esetében is a fog belsejébe helyezi az orvos a pótlást. Inlay és onlay kezelésre akkor kerül sor, amikor a fog anyagából sajnos már akkora hiányzik, hogy direkt töméssel nem lehet esztétikusan és tartósan helyreállítani a fog egészségét. Ilyenkor ezekkel a speciális betétekkel alakítják ki a fogorvosok a fog egészét. Ezeket a betéteket a fogtechnikusok készítik el, a legváltozatosabb anyagokból. Lehet ez arany, kerámia, hibrid kerámia, cirkon, vagy akár műanyag is.

Az extrakoronális fogpótlások a koronák és a hidak. Ezek alkalmazásáról azt fontos tudni, hogy a fogat vagy fogakat teljesen körbe fogják, kívülről. Készítésük a tömésekkel ellentétben ugyanúgy indirekt, mint az inlayés onlay betéteknek, hiszen nem közvetlenül a szájüregben készülnek. A lenyomat vétele után, melyet a fogorvos készít, egy fogtechnikai laborban készül el majd a korona vagy akár a híd is. A hídról tudni kell, hogy több, de maximum 3-4 fog pótlására alkalmazható extrakoronális pótlás. Tulajdonképpen több korona együtt – ez a híd. Ha 3-4 fognál többet kell pótolni, akkor ez már sajnos nem lesz optimális megoldás, mert eltörhet, vagy a tartó fogak kilazulhatnak a túlterhelés miatt. Ebben az esetben jön képbe a kivehető fogpótlás. 


A mai modern technikával már nem kell mindig lenyomatot venni, hanem digitálisan egy orális szkennelö segítségével örökítjük meg a fogakat, amelyet a fogtechnikus e-mailen kap meg, majd készíti el rá a fogpótlást. 

Milyen anyagból készülhet egy fogpótlás?

Ma már a legváltozatosabb anyagok állnak a fogászati technológia rendelkezésére, ami a fogpótlást illeti. Természetesen egyik sem teljesen azonos a fog saját anyagával, hiszen ez nem lehetséges, de kétségtelen, hogy kivételes gondossággal, sokféle szempontnak megfelelően fejlesztik ezeket a fogpótló anyagokat. A fő szempontok egyik legfontosabbika, hogy ne legyen káros a szervezetre, de nem kevéssé lényeges az sem, hogy erős legyen, hiszen mindennapos mechanikai erőnek van kitéve. Persze az sem lényegtelen, hogy esztétikus legyen, mégiscsak egy páciens szájáról van szó. Így manapság már a fogpótlás területén megtaláljuk az aranyat, a titánt, a kompozitot, a fogászati kerámiát, de a fémötvözeteket is, így az arany-platinát, prés kerámiát, vagy az ezüst-palládiumot. A legmagasabb igényeket jelenleg a cirkónium pótlások elégítik ki, melyek fényáteresztő képessége is rendkívül hasonló a természetes fogéhoz, ugyanakkor a szervezetre gyakorolt hatása sem megterhelő. Sőt, megtanulhatunk itt egy új kifejezést: a cirkónium fogpótlás tökéletesen biokompatibilis.  



HA FOGPÓTLÁS KÉSZÜL MEDDIG LESZEK FOG NÉLKÜL? 

Ma már a szék mellett tudunk készíteni ideiglenes fogpótlást, ami az előző állapotot lemintázva műanyagból a fogorvos a szék mellett készít el. Ezt a páciens addig hordja amíg el nem készül a végleges fogmű. Manapság már az ideiglenesek nagyon esztétikusak. Elmondhatjuk, hogy fog nélkül egy percig sem lesz a páciens. 


Mikor kell a fogpótlásra gondolni?

Minden olyan esetben, amikor egy fog szuvasodik, hiányzik, vagy megsérült javasoljuk a fogpótlás lehetőségének átgondolását. Természetesen minden eset más és más, tehát a páciensnek teljes körű diagnózist kell kapnia a fogai állapotáról és a lehetséges megoldásokról. 

Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy a fogorvossal való részletes konzultáció előzze meg ennek kialakítását. Fontos mérlegelni a lehetőségeket, ehhez azonban az szükséges, hogy az alapvető és lényegi információkat a páciens megkapja az orvostól.

Akár intrakoronális, akár extrakoronális fogpótlásról van szó, a lényeg, hogy a fog az állapotának megfelelő legjobb kezelésben részesüljön. 

Ha bizonytalan, vagy kérdése van egy vagy több fogát illetően keressen minket bizalommal! Kiváló kollégánk a fogpótlásszakértőjeként várja kérdéseit!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével