Miért pont nyáron durran be a bölcsességfogam? Nyári fogparáinkból

Az is egy jó kérdés, hogy vajon miért pont azt a fogunkat hívják bölcsességfognak, amivel csak a baj van állandóan – de ezt most itt nem fejtjük ki. Arra viszont kísérletet teszünk, hogy megmagyarázzuk a nyári fogfájások hátterét. És persze szó esik a bölcsességfogról is, mégpedig fiatal korban.



Ha nincs más dolgom, fájni fog a fogam?

Ez meglehetősen banálisan hangzik, de nem is olyan ördögtől való gondolat. Már ha átgondoljuk a helyzetet: nyár van, lelassulunk, pihenünk, nincs se munka, se tanulás, amin minden nap pöröghetünk (tételezzük fel, hogy szép hosszú szabadságunk van). Ilyenkor teljesen természetes, hogy olyan jelenségekre is tudunk figyelni, amik máskor talán elkerülték a figyelmünket. Ilyen például a fogfájás. Legyen az sima fogérzékenység, vagy egyre erősödő fájdalom, a fogak nagy szeretettel jeleznek be az évnek ebben az időszakában. Ennek pedig kétségtelenül lelki oka is van.

Fagylalt, jeges limonádé és a többiek

Mondanunk sem kell, hogy a forróságban mennyire jólesik egy hideg frissítő – legyen az fagylalt, vagy éppen egy jeges ital. Na és persze azt se kell mondanunk, hogy a fogaink érzékenyek lehetnek a hidegre (lásd korábbi cikkünk), és a nyaralás közben nem lesz túl kellemes, ha erre figyelmeztetnek is egy fagylaltozás közben. Tudjuk, hogy ez ide nagyon rossz szó, de nem árt egy kicsit elővigyázatosnak lennünk – még nyaraláskor sem, különben a fagyizás fogfájással zárul.

Bölcsességfog – a fogak állatorvosi lova

Talán ez a legjobb hasonlat erre a fogunkra, de ne legyünk azért igazságtalanok. A bölcsességfogak, és az ezekhez kapcsolódó legendák jó része elkerülhető és kikerülhető, ha egy kicsit tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez. Bölcsességfogaink nem haszontalanok ugyanis, csak evolúciós okokból nem igazán van elég helyük már az állkapocsban. Az ősembernek 40 foga volt, de most már nő az agykoponyánk és kisebb lett az arckoponyánk-azaz nem férnek el a bölcsességfogak. Ennek aztán sajnos az az eredménye, hogy vagy nem lesz elég helyük, vagy esetleg ferdén nőnek, rádőlnek az előttük lévő fogra. Kezdődik a fogfájás, és kezdődnek a problémák, amelyeknek a vége a bölcsességfogak eltávolítása lesz. A bölcsességfogaink jó eséllyel 18-25 éves korunk között nőnek ki – de olyan is van, hogy nem. Ha tehát fiatal felnőttek vagyunk, akkor ne is tervezzünk nyaralást, mert a bölcsességfog úgyis közbeszól? Ezt semmiképpen nem javasoljuk. De érdemes átgondolni a következőket.

Mire tudunk figyelni nyáron, ha a bölcsességfogról van szó, és 18-25 éves kor között vagyunk?

-          Először is, ha rendszeresen ellenőriztetjük a fogainkat, várhatóan félévente készül panoráma röntgen is, pláne ebben az életkorban.

-          A röntgenen jól lekövethető, hogy mi a helyzet éppen a bölcsességfogakkal, kibújtak-e, várható-e áttörés valamelyiknél stb.

-          Az is követhetővé válik, hogy nincs-e valamilyen elváltozás vagy gyulladás ezeknek a fogaknak a környékén, amire érdemes odafigyelni.

Mi az, amit mi javaslunk, ha tartasz a nyári fogfájástól?

Először is, ne féljünk se a bölcsességfog kibújásától, se a nyaralás és fogak összefüggésétől. Legyen velünk, ha elutazunk, fájdalomcsillapító az sosem árt, de igazából a lényeg az, hogy folyamatosan ellenőriztessük a fogainkat. Ha esetleg aggódnánk az utazás miatt, akkor akár azt is kérhetjük fogorvosunktól, hogy egy plusz ellenőrzést iktasson be. Biztosan szívesen segít nekünk.

Mi is szívesen segítünk – akkor is, ha éppen a bölcsességfogad miatt aggódsz. Gyere el, és ellenőriztesd nálunk a fogaidat! 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével