Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Belevágva a közepébe: pont nemrég történt meg velem, hogy egy gyökérkezelés után pár napig nyugton volt a fogam – aztán elkezdett fájni. Meglehetősen bosszantó jelenségről beszélünk, hiszen egy ilyen procedúra után az a minimum, hogy a fájdalom alábbhagy, a fog meggyógyul – legalábbis ezt várnánk. Ez azonban nem mindig van így.

Miért fájhat a fogunk gyökérkezelés után?

1.       Az első, és a leginkább könnyen kezelhető eset az, amikor a kezelés utáni pár napig tartó, enyhe, és múló fájdalomról van szó. Ebben az esetben azért érezzük ezt a fájdalmat, mert egy meglehetősen nagy beavatkozás történt a fogunk gyökerénél, a fog „felbolydult”. Egészen addig, amíg le nem csillapodik a terület, a kezelés után érezhető ez a tompa, enyhülő nyomás. Ezzel gyakorlatilag nincs is sok teendőnk, egészen egyszerűen türelmesnek kell lennünk, vagy, ha nagyon nem bírjuk elviselni, bevehetünk természetesen fájdalomcsillapítót. Az is előfordulhat, hogy az orvosunk még kiegészítésképpen gyulladáscsökkentőt, súlyosabb esetben antibiotikumot is javasol a gyökérkezelés után – ezt mindenképpen az dönti el, hogy milyen mértékű volt a beavatkozás, és mit lát az orvos a legjobb megoldásnak.

2.       A következő eset, amikor gyökérkezelés után fájdalom jelentkezik nem más, mint az éles, lüktető fájdalom fellépése. Azt kell mondanunk, hogy ez a jelenség a legkevésbé normális, sőt, azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ilyenkor ugyanis az áll a háttérben, hogy a gyökérkezelés nem megfelelően lett kivitelezve, azaz, a gyökércsatornában maradtak még baktériumok, amik a fájdalom kialakulásáért felelősek. Ebben az esetben egy újabb feltárásra lesz szükség, a gyökércsatornákat ki kell nyitni, és újra meg kell tisztítani.

3.       Előfordulhat az is, hogy a gyökérkezelés után nemcsak fájdalom jelentkezik, de az arc, vagy a fogíny is erősen megduzzad, esetleg genny képződött.  Ilyenkor mindenképpen keressük fel orvosunkat, mert várhatóan nem sikerült a gyulladást orvosolni a gyökérkezeléssel, esetleg más terület és fog is érintett lett a folyamatban. Ez az állapot nem

rontja a fog prognózisát, inkább a gyulladás állapotáról ad felvilágosítást, hogy akut stádiumba került. 



Elkerülhető a fájdalom gyökérkezelés után?

Nagyon fontos itt megemlíteni, hogy a fogak, a száj anatómiája mind-mind olyan egyedi tényező, amely adott esetben nem várt helyzetet eredményezhet. Amivel ezt tompítani tudja a fogászat ma, az például a kiváló képalkotó tulajdonsággal bíró diagnosztikai eszközök bevetése (3D CBCT), a minél pontosabb diagnózis megalkotása érdekében. És persze ne feledkezzünk el a mikroszkópos gyökérkezelésről sem, amely teljesen új minőséget hozott a fogászat területén a gyökérkezelésben. Ezzel a módszerrel ugyanis a minimumra csökken annak a lehetősége, hogy a gyökérkezelés után bármilyen komplikáció lépjen fel.

Mivel tudunk segíteni fogainknak, ha gyökérkezelés után vagyunk?

A legfontosabb ilyenkor is a fogak alapos és kíméletes ápolása – a napi legalább kétszeri alapos fogmosás, amit először említenénk. Fontos, hogy a gyökérkezelt fogat kíméljük a kezelés után, tehát lehetőség szerint vigyázzunk a ráharapással. Csontregenerációt várunk-olyan mintha eltört volna egy csontunk, kímélni kell az oldalt, ahol a gyökérkezelés zajlott.  Ne kezdjünk el a kezelt foggal ropogtatni – már ha nem akarjuk, hogy alaposan megfájduljon. Komolyra fordítva a szót, a gyökérkezelt fogat kímélni kell, és fokozatosan szabad csak újra terhelni, ezt tartsuk szem előtt!

A legfontosabb azonban mindenképpen az, hogy ha a gyökérkezelés után fájdalom lép fel, és ez nem enyhül a kezelést követő 7 napban, hanem folyamatosan erősödik, nem hat a fájdalomcsillapító, mindenképpen keresd fel fogorvosod újra!

Ha pedig egy régebben gyökérkezelt fogad jelez újra – gyere el hozzánk! Huszonegyedik századi diagnosztika és csúcstechnológia – ezzel várunk!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével