Érzékeny a fogam – a hidegre és a melegre is! Milyen érzékenység mit is jelent pontosan a fogainknál?

A fog az egyik legérzékenyebb „műszer” a szervezetünkben. Jelez ugyanis, mégpedig meglehetősen pontosan, akkor, amikor valami gond van. Persze mi kevéssé örülünk a jelzésnek. Sőt, inkább megijedünk, ha a fogunk érzékennyé válik. Ráadásul mást jelezhet az, ha a hidegre, és megint mást, ha melegre érzékeny a fogunk. Nézzük először külön-külön!

Mit jelent az, ha a fogunk a hidegre érzékennyé válik?

Ha egy hideg ital, vagy egy fagylalt elfogyasztása során éles fájdalmat érzünk – akkor ez az érzés úgy támad le minket, mint derült égből a villámcsapás. A hidegérzékenység azonban sok mindent jelenthet, de ami nagyon fontos: ne vegyük félvállról!

-          Előfordulhat, hogy a fog kisebb mértékű szuvasodása áll a háttérben vagy egy nagyobb fognyaki kopás. Ilyen probléma még viszonylag könnyen és gyorsan kezelhető egy tömés segítségével. Az ilyenkor fellépő fájdalom lehet mérsékelt is, és könnyebben elmúlik. Pláne, ha segítünk azzal, hogy minél hamarabb felkeressük a fogorvosunkat!

-          Akkor is hidegérzékeny lesz a fogunk, ha egy mélyebb szuvasodás jelentkezik – a különbség „csak” annyi, hogy ebben az esetben nem szabadulunk sajnos olyan könnyen meg a fájdalomtól. Sőt. Lüktethet egy jó darabig az érzékeny fog, és nehezen csillapodik a fájdalom. Ebben a helyzetben várhatóan nem fogjuk tudni elkerülni a gyökérkezelést.


           

De mi történik a háttérben akkor, amikor meleg levest kanalazva hirtelen megfájdul a fog, azaz melegre lesz érzékeny?

Sajnos ez a súlyosabb történet. Várhatóan a melegérzékenység ugyanis azért alakul ki, mert a gyökércsatornában lévő baktériumok a meleg hatására elkezdenek gázokat termelni – amit mi feszítő, kellemetlen fájdalomként élünk meg. Ilyenkor is gyökérkezelés vár ránk, tehát mindenképpen fogorvos lesz a megoldás erre a problémára.

 És mi a helyzet a hidegre és melegre is érzékeny fogakkal?

Az a helyzet, amit hideg-meleg érzékenységnek, vagy más néven fogászati érzékenységnek hívunk, sajnos a lakosság több, mint felét érintő probléma. A fogérzékenység lehet hidegre, melegre fellépő fájdalom, de jelentkezhet egy mechanikus ingerre is – amilyen egy erősebb fogmosás. Ez bizony azt jelenti, hogy ha nem jó technikával mossuk a fogainkat, az is okozhat fogászati érzékenységet. Ilyenkor egész pontosan az történik, hogy a túl erős és nem jó technikájú fogmosás következtében a fognyakról a fogíny visszahúzódik – és így bizony érzékennyé válik a szabadon maradó terület.

 

Mit tehetünk ilyenkor?

A fogak, a fogzománc és az íny védelmében a legfontosabb az lesz, hogy megfelelőképpen védjük a fájdalmas területet. Ilyenkor ugyanis megsérül a fogzománc vagy/és visszahúzódik az íny, ami lehet akár paradontális betegség jele is. Mindamellett, hogy már léteznek olyan fogkrémek, amelyek kifejezetten ilyen esetre készülnek, amit még tehetünk a fogainkért:

-          Puha sörtéjű fogkefét használunk! Legalább két percig dörzsölhetjük evvel a kefével a fogainkat, de óvatosan! Az elektromos fogkefét sensitive üzemmódban használjuk.

-          Használjunk a fogkefén kívül interdentális fogkefét és fogselymet, hogy fogainkat alaposan megtisztítsuk!

-          Ha hajlamosak vagyunk a fogérzékenységre, nagyon fontos, hogy amikor aktuális, elmenjünk fogkő leszedésre! Ezzel sokat tehetünk a szánk higiéniájáért.

-          És persze az utolsó tippünk, ami valahol mindig az első: évente két alkalommal keressük fel a fogorvosunkat és ellenőriztessük fogainkat!

Te voltál már idén fogorvosnál? Ha még nem, gyere el hozzánk, várunk!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével