SÜRGŐS „fog-esetek”: Mit tegyek, ha letört a fogam?

Nem tudom, hogy kivel történt már meg, de akivel igen, biztosan nem fogja elfelejteni azt, ha letörik a foga. Főleg akkor nem, ha frontban lévő fogról van szó – ez történt egy nagyon kedves barátnőmmel is. Az eset már régebben történt, de rémálmainkban se jöjjön elő: a két első metszőfog közül az egyik már egy ideje tömve volt - és egy kicsit keményebb karácsonyi süteménynek megadta magát. Mondanom sem kell, hogy mennyire volt ez éles helyzet – ráadásul ugye karácsonykor.



Na de mikor törhet még le a fogunk?

Nemcsak egy rossz ráharapás következménye lehet azonban a fent leírt eset, elég gyakran balesetek következtében törik le egy fog. Az is előfordulhat, hogy sportolás közben sérül és törik le valakinek a foga. Nagyon lényeges megemlíteni, hogy nagyban függhet a fog sérülésének a mértéke attól, hogy mennyire volt egészséges vagy éppen szuvas az adott fog. Értelemszerűen ugyanis egy már szuvasodó fog sokkal kevésbé ellenálló, mint egy teljesen ép. Persze egy kifejezetten erős behatás – tehát mondjuk egy autóbaleset – esetén ennek már akkora jelentősége nincs, ilyenkor bármelyik fog eltörhet. 

A letört fog problémája egyrészről esztétikai. Különösen akkor, ha elülső fogról van szó, akkor aztán azonnali megoldást szeretnénk. Nem mindegy azonban, hogy mekkora darab hiányzik a fogunkból, nézzük meg, milyen esetek vannak!

Ha csak egy kis darab tört le a fogból

Ez a legegyszerűbb eset gyakorlatilag, ilyenkor a fogorvos viszonylag egyszerűen tudja pótolni a letört fog hiányzó részét, mégpedig esztétikus tömőanyaggal. Természetesen így az eredmény is nagyon szép lesz, hiszen ezek az esztétikus tömőanyagok - más néven kompozitok - tökéletesen illeszkednek a foghoz és színben is passzolnak. Speciális fényre kötnek meg, és pontosan olyan erősek és ellenállók a kötés után, mintha a fogunk eredeti anyagából lennének.

Mi van akkor, ha nagyobb darab törik le a fogunkból?

Abban az esetben, ha akkora a hiány, ami már töméssel nem pótolható, többféle megoldással élhet az orvos. A lényeg és cél minden esetben ugyanaz lesz: a fog egészségének és egységének helyreállítása. Attól függően pedig, hogy mekkora darab hiányzik a fogból, lehet szó porcelánhéj építésről, de akár inlay vagy onlay betétről, sőt koronáról is. Ha már ezek az opciók sem jöhetnek szóba, akkor is van megoldás: az implantátum, illetve a híd is ilyen opció lehet, nyilván helyzettől és problémától függően.

Abban az esetben, ha a dentin is megsérült, gyökérkezelésre is sor kerül. 

Meddig várjunk, ha letörik a fogunk?

Nincs mire várni ebben az esetben, ez a mi legfontosabb tanácsunk. Egy letört fog nemcsak esztétikai problémát jelenthet ugyanis – érdekes módon, ez sokkal inkább motivál néha minket arra, hogy felkeressük a fogorvost – de minden esetben funkcionális probléma is keletkezik. Praktikusan ez azt jelenti, hogy nincs olyan letört fog, amely ne okozna a rágás folyamatában fennakadást, és ne jelentene gondot előbb-utóbb a száj és a fogak egészsége szempontjából. 

Ebből pedig az következik, hogy bármilyen kicsinek is tűnhet egy fog sérülése, ne várjunk azzal, hogy orvoshoz menjünk. Ne feledjük: nemcsak esztétikai probléma ez, de fogaink egészsége is a tét! Ráadásul a modern fogászati technikák már minden helyzetre megoldást kínálnak. Ne féljünk tehát felkeresni a fogorvosunkat!


Várjuk Önt is rendelőnkben!


Foglaljon időpontot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével