Hogy sikeres legyen a gyökérkezelés

Egy problémás fog gyökérkezelése nagyjából a legutolsó olyan beavatkozás, amire valaki vágyik egy fogorvosi székben. Nem véletlen tehát, hogy sokszor kissé szkeptikusak is vagyunk, ha ilyen kezelés előtt állunk. Nem vagyunk ugyanis jósok – és nem láthatjuk, hogy a gyökérkezelés-gyökértömés folyamata vajon teljesen problémamentes lesz-e, vagy esetleg elhúzódik.

Persze ma már annak veszélye, hogy hónapokig tartó, végeláthatatlan és sokszor fájdalmas procedúra legyen a gyökérkezelésből eléggé csekély. Azok a technológiák ugyanis, melyek az elmúlt években fejlődtek ki, és fejlődnek a mai napig, abban tesznek kivételesen nagy szolgálatot, hogy minél kevésbé kelljen félnünk egy gyökérkezeléstől. Sőt, ennél sokkal többet is tudnak.

mikroszkópos gyökérkezelés


A diagnosztika szupersztárja: a 3D CBCT

Ha tűpontos diagnózis felállítása a tét, akkor ahhoz feltétlenül szükség van olyan eszközre, mely kivételesen precíz, technológiai oldalról a legutolsó innováció hírnöke. Ez nem is olyan egyszerű feladat, mindenesetre a fogászatban szerencsére ez ma már egyáltalán nem megoldatlan. Sőt, nagyon is megoldott: a 3D CBCT ugyanis mindent is lát és megmutat, hány csatorna lesz a fogban, milyen anatómiai eltérést találhatunk, milyen hosszú egy gyökér, a gyökér az arcüregbe belelóg-e, ami fontos lehet a fogászati problémák megoldásában. Ennek a technológiának köszönhetően a fogorvos tűpontos képet kap a fogak, a fogak környékének és a szájüregnek az általános állapotáról is. Bármilyen felmerülő probléma azonnal kezelhető és megválaszolható, ha olyan diagnosztikai eszközzel tudjuk felmérni, amely kivételesen pontos. Ezért óriási jelentőségű ez a CT megoldás a fogászat területén. Természetesen, ha gyökérkezelés merül fel, akkor is fontos az, hogy pontos, mindenre kiterjedő képet kapjunk a problémás fogról, a kezelendő területről. Ebben is egészen új minőséget jelent a 3D CBCT.

Új generáció a gyakorlatban: a mikroszkópos gyökérkezelés

Persze koránt sem elegendő tűpontos diagnosztikával rendelkezni – a gyökérkezelés praktikusan pontosan az a fogászati beavatkozás, amely nagyon érzékeny terület. Megtörténhet ugyanis, hogy a fog gyökerei rendkívül szerte ágazóak, nagyon vékonyak, tehát anatómiai kialakulásuk miatt nehezen kezelhetők és hozzáférhetők. Ebben az esetben sajnos a régi módszerek, tehát a klasszikus gyökérkezelési mód, amely vak kezelés mert nem látjuk a csatornákat, újabb hosszadalmas és fájdalmas procedúrát jelez felénk. Ennek kiküszöbölése ma már egyáltalán nem elérhetetlen. A mikroszkópos gyökértömés pontosan a nehezen elérhető, bonyolultabb helyzetekre kiválóan alkalmazható módszer, amelynek segítségével a pontos diagnózist (3D CBCT) egy ugyanolyan pontos kezelés követ. A mikroszkóp ugyanis képes arra, hogy a kezelt területet olyan nagyításban mutassa az orvosnak, hogy a legpontosabban lássa a beavatkozás közben a pontos folyamatot. Ráadásul a folyamatban fontos szerepet játszik a 3D fertőtlenítés és a kofferdam izolálás is, melyek a legkomolyabb fertőtlenítési protokollokat teszik lehetővé. Igazi áttörés ez a fogászat területén.

Új generáció a fogorvosok között: az endodontus

Természetesen semmilyen technológia sem ér sokat emberi tudás nélkül. A mikroszkópos gyökérkezelésnél is nagyon fontos, hogy a szakember – jelen esetben egy endodontus szakember végezze el a beavatkozást. Ő lesz az a fogorvos, aki erre a beavatkozásra specializálódott, és a kellő tapasztalattal és tudással van felvértezve.

Tehetünk mi valamit?

Természetesen a technológia fejlődése, vagy akár egy egész kiváló orvoscsapat is kevésnek bizonyulhat, ha valaki nem figyel a fogaira. Ezt már sokszor leírtuk, de meggyőződésünk, hogy még sokszor le is fogjuk: a fogászati ellenőrzés fél évente nagyon sok bosszúságtól, fájdalomtól, felesleges beavatkozástól megkímélhet mindenkit.

Természetesen, ha 3D CBCT, vagy ha mikroszkópos gyökértömés a téma, kiváló orvosaink a rendelkezésedre állnak. De ha nem akarod megvárni, amíg idáig eljutsz, inkább gyere el hozzánk, és ellenőriztesd fél évente a fogaid egészségét! Hidd el, a fogászati beavatkozások döntő többségének oka az elhanyagolt fogazat, a nem megfelelő szájhigiénia.

Ne várd meg, míg baj lesz – gyere el most! Várunk Téged Budapest belvárosában – telefonálj még ma!

Kérj időpontot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével