Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést?

Nem szeretünk arra gondolni, hogy bizony a gyökérkezelés nem mindig sikeres. Ez a módszer amúgy is meglehetősen sokszor félelemmel tölt el minket, hiszen a régebbi gyökérkezeléseink jutnak eszünkbe. Ma már azonban koránt sem azokkal a feltételekkel találkozunk, ha erről a folyamatról van szó.

Miért lehet egy gyökértömött fog fogászati góc?

Előfordulhat, hogy egy régebbi gyökérkezelés eredménye nem tökéletes. Ezalatt alapvetően két dolgot érthetünk: rövid a tömés, azaz nem terjed ki a gyökércsatorna teljes hosszára, nem ér a gyökércsúcsig, illetve, hogy nem lettek tökéletesen fertőtlenítve a gyökércsatornák a kezeléskor. Az is lehetséges, hogy nem okoz semmilyen gondot a páciensnek a gyökértömött fog – de jó, ha tudjuk, hogy egy nem tökéletes gyökérkezelés a fent felsoroltak miatt fogászati góc lehet.

Mit lehet tenni egy nem tökéletesen gyökértömött fog esetében?

Ha a diagnózis igazolja, hogy a gyökértömés nem megfelelően lett elkészítve, akkor a gyökérkezelés revíziójára, azaz újragyökérkezelésre van szükség. Ez praktikusan annyit jelent, hogy fel kell tárni a fogat, ki kell venni a régi tömést, meg kell tisztítani a gyökércsatornát, fertőtleníteni kell – majd újra, tökéletesen be kell tömni a gyökércsatornákat. Ennek a folyamatnak a minél pontosabb, precízebb végrehajtása lesz a záloga annak, hogy a fog valóban megmarad-e. A tét tehát semmiképpen sem kicsi, hiszen a fogorvosnak nemcsak pontosan fel kell tudni mérnie, hogy mivel áll szemben, de meg kell szüntetnie a fogászati gócot, és hatékony, jól működő tömést kell készítenie. Ma már ilyenkor egy specialista, az endodontus végzi el a revíziós gyökértöméseket.



Mit kell tudni az endoduntus szakorvosokról?

A fogorvoslástan egyik ága, amelyik az elmúlt években nagyon sokat fejlődött nem más, mint az endodoncia, tehát a gyökérkezeléssel foglalkozó ág. Ennek a szakterületnek az elsődleges feladata a fog életben tartása, a fog megmentése, a fog gyökereinek tisztítása, a fogfájdalmak megszüntetése és a foghúzás elkerülése. Nem véletlen, hogy ez a terület önálló és nagyon gyorsan fejlődő ággá vált, hiszen a gyökérkezelésben teljesen új minőséget hozott egy modernebb technológia: a mikroszkóp.

A mikroszkópos gyökérkezelés – a fogászati gócok feltárásában

A gyökértömött fogak feltárása, egy újra gyökérkezelés nagyításban és a legújabb technológiák alkalmazása mellett lesz sikeres. Arra van tehát szükség, hogy ezt a folyamatot endodontus szakember végezze, és mikroszkópos gyökérkezeléssel.

Ennek a kezelésnek a lépései a következők lesznek:

-          El kell távolítani a régi gyökértömést

-          A fertőzött gyökércsatornákat ki kell tisztítani, a baktériumokat ki kell irtani a területről

-          Új, tökéletes gyökértöméssel zárni kell a csatornát

Ezeknek a feladatoknak a minél precízebb végrehajtásához a mikroszkópos gyökérkezelés biztosítja a kivételes technológiát. A diagnosztikához a 3DCBCT felvételt készítünk. A kezeléshez mikroszkópot használunk, hogy lássuk az anatómiai eltéréseket, a tökéletes fertőtlenítéshez pedig a kofferdam izolálást és ultrahangot alkalmazunk. Ezeknek a lépéseknek az együttes alkalmazásával lehet tökéletesen elvégezni egy újra gyökérkezelést. 

Mi tehát a végkövetkeztetés?

A siker tehát egyértelműen a fogmegtartás – egy gyökértömött fog melletti góc esetében is. Annak érdekében, hogy ez valóban így alakuljon, hívjuk segítségül a legmodernebb technológiát - azaz a mikroszkópos gyökérkezelést, és egy kivételes tudású endodontus szakember hozzáértését.

Ha Ön is konzultálna a gyökérkezelt fogai állapotáról, ne habozzon, keressen minket és szakembereinket! Ne feledje, a fogmegtartásban fontos a folyamatos kontroll!

Itt talál meg minket: 1132. Budapest, Visegrádi utca 13. 1 em.5. 

Kérjen időpontot ellenőrzésre!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével