Fáj a fogam – mit tegyek?

A fogfájás talán az a fájdalom, amelyet – és ebben mind egyetértünk – a legnehezebb elviselni. Ráadásul sokunknak van egy-egy rémtörténete arról, hogy egy banálisnak induló fogfájás hogyan vezetett el egy nagyobb egészségügyi problémához.



Lássuk csak, mit kell tudnunk a fogfájásról!

1. Fogfájás – de előbb az intő jelek

Az esetek többségében egy fogfájás nem csak úgy hirtelen, a nagy semmiből alakul ki. Vannak olyan tünetek, jelek, amelyek megjelenése arra utal, hogy bizony baj van. Ilyen tünet például a fájó, duzzadt, esetleg fogmosáskor vérző fogíny. Ez klasszikusan a fogínygyulladás egyik szimptómája. Nem árt ezzel óvatosnak lenni, hiszen a fogínygyulladás a legvégén a fogak elvesztését okozhatja! Természetesen az is meglehet, hogy egy ételdarab megszúrta a fogínyt, vagy akár a fogkefével erősebben mostunk fogat. Fontos azonban, hogy ha ez a helyzet, akkor biztos, hogy ezek a tünetek csak átmenetiek, pár nap alatt teljesen elmúlnak. Ha azonban a fogínyünk gyulladt, az mindenképpen orvosi beavatkozást igényel! A duzzadt íny jelenthet fogkövet is – ami azt jelzi, hogy itt az ideje egy szájhigiéniai beavatkozásnak. Fogászati vizsgálat, illetve professzionális  fogtisztítás fél évente ajánlott. Ez olyan mint amikor szervizbe visszük az autót, a fogorvos látja ha valami gyanús és még mielőtt bekövetkezne a baj megoldást talál.


2. Ahány fogfájás annyiféle

A cím sajnos igaz, de egyben ez igazából a jó hír a rosszban. Az ugyanis, hogy milyen fogfájással küzdünk, megmutathatja nekünk, hogy pontosan mi is a probléma. Jó tudni például, hogy a lüktető, kisugárzó fogfájás a fogbél gyulladását jelzi – ez a fájdalom általában éjszaka rosszabbodik, mert akkor van a láz idő . Mondanunk sem kell, hogy ilyen esetben a lehető leghamarabb fel kell keresni a fogorvost – amíg nem jutunk el hozzá, időlegesen vény nélkül kapható gyógyszert, azaz fájdalomcsillapítót lehet szedni.


Ha fogfájással küzdünk fontos kérdés az is, hogy hidegre vagy melegre érzékeny a fogunk. Ha hidegre érzékeny, amely elmúlik, ha már nem érintkezik a hideggel, akkor szuvas a fogunk,  vagy van egy komolyabb nyaki kopás a fog és az íny találkozásánál , ha melegre, akkor pedig a fogbél elhalása, vagy fertőzött fogbél áll a háttérben. Ilyenkor a meleg hatására elszaporodnak a baktériumok a fogban, és ez feszítő, lüktető fájdalmat okoz. Ennek oka az, hogy ezek a baktériumok gázokat termelnek, és a gázok feszítik a fogat belülről.  Hasonló érzés mintha kiemelkedne a fog , mintha nagyobb lenne, rá harapásra is érzékeny lesz. 


 Talán mondanunk sem kell, hogy ebben az esetben is orvosra kell bíznunk a fogunkat. Várhatóan ilyenkor következik majd a gyökérkezelés.  


Az is előfordulhat, hogy megsérül, esetleg kilazul egy tömés – ilyenkor harapásra, evés közben fájdul meg a fog. Ez történik akkor is, ha esetleg a fog maga sérül meg, elreped a fogtömés, esetleg letörik egy darab a fogból. Ez a fogfájás inkább érzékenység, ami, amint említettük, ráharapásnál jelentkezik.


3. Házi praktikák fogfájásra

Persze nem mindig akarunk egyből a fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, ezért megpróbálunk működő házi praktikát találni a fájós fogra. Ilyen például a szegfűszeg vagy a fahéj fogfájásra – ezen kiváló fűszerek rágcsálását is szokták javallani. Aztán ott a zsálya, amelynek hatása szintén megemlítendő, elsősorban a fogíny gyulladása esetén. A fogfájás csillapítása otthon azonban ideig-óráig szokott csak segíteni. mondanom sem kell ezek nem professzionális megoldások sokszor csak placebo hatásuk van.


4. És ha nem a foggal van a baj?

Persze olyan eset is adódhat, amikor más betegségből, más szervből kiinduló fájdalom sugárzik ki a fogakra. Ilyen például egy migrén, vagy akár egy arcüreggyulladás. Migrén esetén, a roham csillapultával a fogaink fájdalma is szűnik. Ha arcüreggyulladásunk van, akkor pedig fokozódó lüktetést érzünk az arcüregünkben is – ezen kívül pedig más tünet is jellemzi ezt a betegséget (nátha, eldugult orrlyukak, megduzzadt nyálkahártya, láz). Lényeges, hogy fog eredetű is lehet egy arcüreggyulladás, de ez utóbbi is okozhat fogászati megbetegedést. Mindenképpen keressünk fel egy fogorvost, vagy egy fül-orr-gégészt, ha arcüreggyulladásra gyanakszunk!


5. A valódi megoldás

Természetesen fájós fog esetén a lehető legjobb megoldás orvosunk felkeresése. De pörgessük vissza kicsit az időt, a fogfájás előttre! Ha így teszünk, ismét annál a pontnál lyukadunk ki, amely talán még a fogorvosunknál is fontosabb: fogaink egészségének rendszeres ellenőrzése.


Várunk Téged belvárosi rendelőnkben, akkor is, ha ellenőrzésre jönnél – és természetesen akut probléma esetén is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével