HOGYAN MENTHETŐ A GENNYES FOG?

A gennyes fog, vagy más néven fogtályog egy rendkívül fájdalmas, kellemetlen, és ha nem vigyázunk, komoly szövődményekkel is együtt járó betegség. Közvetlenül úgy alakul ki, hogy a fogbél begyullad, kialakul a tályog, majd az érintett terület feltelik gennyel. 

Mi okozhatja közvetlenül azt, hogy kialakul a fogtályog – más néven a gennyes fog?

- Egyfelől a fogtályog kialakulhat fogszuvasodásból, vagy akár egy meglazult tömés miatt is. Ilyenkor a baktériumok akadály nélkül juthatnak be a fog belsejébe, és a fertőzés nyomán gyulladás keletkezik. 

- Az is előfordulhat, hogy a fog kívülről sérül meg, tehát bereped, vagy éppen letörik belőle egy darab. Ez is okozhat foggyulladást, melynek aztán gennyes fog lesz a következménye.

Milyen tüneteket észlelhetünk, ha gennyes a fogunk?

Nem igazán lehet eltéveszteni, és halogatni meg aztán pláne nem akarjuk majd a kezelést, ha ez a probléma. A fogtályog egyik jellemző tünete ugyanis a nagyon erős fájdalom, melytől egy idő után sem pihenni, sem dolgozni nem tudunk. Nem is igazán jellemző, hogy egy olyan páciens, akinek gennyes a foga sokáig várna a kezelésre. Ez a kórkép ugyanis egyértelműen sürgős helyzetnek minősül a fogászatban.

- A fájdalmon kívül érezhetünk erős feszülést az ínyben.

- Harapásra érzékennyé válik a fog, majd az érzékenységet egyre inkább erős, lüktető fájdalom jelentkezik.

- A kezdetben enyhe arcduzzanatot fokozatosan felváltja az erősen megdagadt íny és az egyre jobban, láthatóan megnagyobbodott arc is.

- A fájdalom és az egyéb kellemetlen tünetek erősödésével a páciens egyre rosszabb közérzetet fog tapasztalni. Akár láz is jelentkezhet, az általános állapot is romolhat, gyengeség tapasztalható. Mindezek mellett kellemetlen szájszag alakulhat ki.

A következő pont ez is lehet: a tályog kifakad

Ha bekövetkezik az, hogy a gennyel teli „zacskó” kifakad, megkönnyebbülést érezhet a páciens. Elmúlik a fájdalom, alábbhagy a feszítő, lüktető érzés is. Ilyenkor tévesen azt gondolhatjuk, hogy nagyszerű módon a szervezet meggyógyította magát, nincs is több teendőnk. A tályog kifakadt, a gennyes fog a múlté. Vigyázzunk: mi óva intenénk ettől a következtetéstől mindenkit! A tályog kifakadásával ugyanis maga a kiváltó ok, a fertőzés nem múlik el. Az bizony ott marad a fog területén, és ha nem kezelik, idővel akár még nagyobb bajt is okozhat.



Lássuk tehát, hogy mit tehet a fogorvos, ha gennyes fogról van szó!

1. Először is, ha a tályog kialakulása még eléggé a kezdeti szakaszban van, akkor egy gyökérkezeléssel - ami lehet akár tömés csere, vagy gyökércsúcsrezekció is – a probléma orvosolható. Ilyenkor, a precíz és szakszerű orvosi beavatkozást követően a tályog is eltűnik, a fertőzés megszűnik. A beteg fog meggyógyul.

2. Más a helyzet akkor, amikor már bizony előrehaladott állapotban van a gennyes fog. Ilyenkor nem elkerülhető egy komolyabb antibiotikumos kezelés sem – mégpedig azután, hogy a gennyes fogat egy szájsebészeti eljárásban felvágjuk, és kitisztítjuk. Gondosan figyelnünk kell arra, és mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy pácienseink a lehető legkevesebb fájdalommal vészeljék át ezt a cseppet sem kellemes kezelést. Meg kell azonban gyógyítanunk ahhoz a fogat, hogy biztosan azt állíthassuk, hogy nem lesz szövődménye a fertőzésnek. Abban az esetben, ha ez mégsem orvosolható jó hatásfokkal, mert a gyulladás átterjedt a tartós szövetekre is, akkor bizony ki kell húzni az adott fogat. De ez a legvégső megoldás.

Mit tehetünk mi a fogtályog elkerülése érdekében?

Sokszor leírtuk már, és most is ezt kell, hogy hangsúlyozzuk: a szájhigiéniára való maximális odafigyelés a legfontosabb, amit megtehetünk, és meg is kell tennünk. Ha gondosan ápoljuk fogainkat és szájüregünket, és rendszeresen (fél évente) ellenőriztetjük a fogainkat, jó eséllyel kerülhetjük el ezt a kellemetlen, fájdalmas kórképet, a fogtályogot.

Te mikor voltál utoljára fogorvosnál? A halogatás nem megoldás. Gyere el hozzánk egy konzultációra, tegyél fogaidért!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével