3D CBCT – és a biztonságos fogászat

Ha az egészségünkről van szó, illetve valamelyik szervünk megbetegedéséről, minden esetben az az igényünk, hogy a lehető legpontosabb diagnózis alapján gyógyítsanak meg minket.

Nyilván nincs ez másképp akkor sem, amikor a fogunkkal van gond. A fogászati diagnosztika fejlődését is, akárcsak minden diagnosztikáét, folyamatos változások jellemzik. Az, hogy mennyire lesz sikeres egy fogászati beavatkozás, nagyon nagy mértékben függött mindig is attól, hogy milyen pontos a diagnosztika. Vajon hol tartunk most, ha biztonságos fogászati beavatkozást szeretnénk? Tényleg elmondhatjuk már 2022-ben, hogy ez valóban létezik?

Kezdetben volt a röntgen – a 3D CBCT előtti idők

Gondolta volna, hogy az első fogászati röntgen a 19. században készült el?

A röntgenfelvétel megjelenése lehetővé tette azt, hogy a fogorvos közelebb kerüljön a problémához, megismerjen egy részletesebb képet a kezelendő fogról.

Sokáig minden fogászati kezelésünk egy egyszerű röntgenfelvétellel kezdődött. Nem is panoráma röntgennel – a kezdetekben az aktuális fogról készíttetett az orvos egy felvételt, és csak az adott fog környékének képe állt rendelkezésére. Ez a felvétel intraorális volt – azaz a film (vagy szenzor), amire a röntgenkép készült, a páciens szájában helyezkedett el. Manapság ilyen felvétel általában akkor készül, ha a fogorvos célzottan egy fogról, vagy maximum két fogról szeretne pontosabb információt – egy kezelés során. Az intraorális röntgen szerepe tehát még mindig fontos a biztonságos fogászati beavatkozás oldaláról vizsgálva.

Annak a célnak az elérése, hogy minél több információt kapjon a fogorvos a szájüregről, a panoráma röntgen megjelenésével vált kézzelfoghatóvá. A panoráma röntgen már nemcsak az adott fogról, de az egész szájüregről készít felvételt. Így egy komplex fogászati kezelési terv is elkészíthető, valamint a kezelőorvos a szájüreg teljes állapotát átláthatja. Ez a felvétel extraorális típusú – ami azt jelenti, hogy a páciens szájában már nincs szenzor vagy film. A teljes folyamat a szájüregen kívül zajlik.

Mit mutat meg a röntgen?

A röntgen a fogaink kétdimenziós megjelenítése, amely képes megmutatni a gyökércsúcs körüli elváltozásokat, de a fog csontállományát is meg lehet belőle ítélni. A sugárterhelés napjainkban már minimális egy röntgenfelvétel elkészülésekor.

A 3D CBCT – a biztonságos beavatkozás alapja



3D CBCT


A diagnosztikai eszközök fejlődése ebben a szakágban is utat tört – így került a CT erre a területre is, hogy aztán jöjjön, lásson és győzzön.

Ma már a legfejlettebb technológia, a háromdimenziós, digitális CBCT is rendelkezésre áll a fogászatban. Ha azt mondjuk, hogy a biztonságos fogászati beavatkozás alapja nem más, mint az, hogy a lehető legtöbb információt megtudja az orvos a szájüreg és a fogak állapotáról, akkor azt látjuk, hogy a 3D CBCT az a módszer, amely minden apró részletet, századmilliméter pontossággal képes visszaadni.

A technológia alkalmazása nem jár nagy sugárterheléssel, technikáját tekintve pedig extraorális.

Alkalmazásával elkerülhetők esetleges félrekezelések, vagy a kezelések elhúzódása, hiszen az orvos ennek a felvételnek a birtokában nemcsak a fogakról, a szájüregről, de még az alsó és felső állkapocsról is képet kap. Így nemcsak a fogászati betegségek és elváltozások, de a szájüreg akár rosszindulatú megbetegedései is kivételesen korai stádiumban diagnosztizálhatók.

Ha a pontosság az elvárás – ami a biztonság alapja a fogászati ellátásban, akkor a 3D CBCT a legfejlettebb a mai módszerek között.

Kapjon Ön is teljes képet – kívánságára elkészítjük fogai 3D CBCT felvételét!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést