Minden, amit a gyulladt fogról tudni érdemes

Teljesen biztosra vehető, hogy az, akinek már gyulladt be foga pontosan tudja, hogy miért nem akarja gyakran átélni. Komolyra fordítva a szót, a fogak gyulladása, sőt már egy gyulladt fog is nagyon nagy fájdalommal járó, rendkívül kellemetlen betegség. Lássuk csak, mit kell tudnunk róla!



Miért alakul ki a foggyulladás?

A rossz hír az, hogy egy gyulladt fog mögött sokféle probléma meghúzódhat. Kialakulása pedig éppúgy lehet egy nem jól végzett fogászati kezelés (mondjuk egy kevéssé precíz gyökértömés) következménye, mint a természetes módon előforduló fertőzések például.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, és itt is meg kell említenünk a szájhigiéniát, mint a foggyulladás kialakulásának egyik „melegágyát”. A nem megfelelő fogápolás ugyanis kivételesen jó táptalajt biztosít a baktériumoknak, így sajnos könnyen bekövetkezhet a gyulladás.

Abból is lehet baj, ha nagyon megterheljük, mondjuk túl kemény étellel a fogainkat – éppen egy kezelés közben vagyunk tegyük fel, amikor csak az egyik oldalt terhelhetjük. Ezt aztán túl is terheljük, és ismét gyulladt fog lesz az eredmény. (Persze olyan is van, hogy valaki rossz szokásból eredően terheli jobban az egyik oldalt, érdemes erre kicsit jobban figyelni.)

A fogászati kezelések említésénél ki kell arra is térnünk, hogy az is sajnos előfordul, hogy egy páciens túlérzékeny a használt anyagok valamelyikére, és így gyulladás alakul ki. Ez a rizikó persze a fogászat fejlődésével fokozatosan minimalizálódik, de létező jelenség. 

Mik a tünetei?

A gyulladt fog semmi mással össze nem téveszthetően fájdalmas. Ezen a tüneten kívül még lehetséges ínyduzzanat, kellemetlen lehelet, egészen szélsőséges esetben akár az egész állkapocs begyulladhat, sőt váladékozás is előfordulhat. Az is lehetséges, hogy csak evéskor érez a páciens fájdalmat. 

Hogyan kezeljük?

Azonnal menjünk orvoshoz, pláne nagy fájdalom esetén! (Bár talán a fogfájdalom az egyetlen, amikor kevés ember képes arra, hogy türelmesen megvárja, hogy elmúljon.)

A fogorvos megvizsgálja a gyulladásos területet, megállapítja annak mértékét és okát is. Kitisztítja a területet és előfordulhat, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszerre is szükség lesz. Ha a gyulladást nem lehet visszafordítani, akkor gyökérkezelés következik, annak érdekében, hogy a fog megmaradjon. Sajnos az is előfordulhat, hogy a fogat a legvégső esetben el kell távolítani, akkora mértékű a baj – de ez mindig a legutolsó és elkerülhetetlen opció.

Miért a fogorvos?

Azt szokták mondani, a házi praktikák nem elhanyagolandók az egészségünk védelmében, és valóban sok eset lehetséges, amikor jót tesznek nekünk. Fontos azonban, hogy egy gyulladt fog nem az a kategória, amit jól tudunk házi módszerekkel kezelni, vagy akár meggyógyítani. Ez ugyanis orvosi ellátást igényel, mégpedig minél gyorsabban – annak érdekében, hogy a gyulladás elmúljon. Egy gyulladt fog ugyanis nemcsak fájdalmas, és megkeseríti az életünket, ha enni akarunk, vagy akár fogat akarunk mosni, de gócként is működhet és működik is szervezetünkben. Fontos, hogy egy jó szakember megtalálja és célzottan kezelje ezt. 

Azért is fontos a félévente a  kontroll a fogorvosnál mert  van olyan hogy a gyulladás nem fáj,  hanem alattomosan szunnyad , enyhék a tünetek . A fogorvos azonnal észreveszi ezt az időzített bombát. 

Mit tehetünk a mindennapokban?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő szájhigiénia fontosságát. Ha alaposan és naponta háromszor megmossuk a fogunkat, ha használunk szájvizet és fogselymet, már nagyon sokat meg is tettünk azért, hogy elkerüljük ezt a fájdalmas és kellemetlen betegséget.

De ne felejtsük el: ha a fog begyullad, ha a fájdalom erősödik – dacára annak, hogy figyelünk a szájhigiéniára – meg kell látogatnunk a fogorvosunkat, hogy tudjon segíteni fogaink megóvásában.


Előzze meg a fogfájást, ellenőriztesse rendszeresen fogait. Kérjen időpontot!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével