Számoljuk fel a rossz fogakat!

Immunerősítés a fogászaton



Hogy miért is fontos az, hogy ne legyenek rossz fogaink

Be kell látnunk, hogy nem csak az okozhat gondot, ha egy fog fáj – ami kétségtelenül nagyon kellemetlen tud lenni. Ha egy fog gyulladására gondolunk, akkor elsődlegesen az jut eszünkbe az esetek többségében, hogy fáj, megduzzad, esetleg tályog alakul ki és rossz a leheletünk. De ez nem minden esetben igaz. Az is megeshet, hogy egy alapvetően nem jelző, vagy csak kis mértékben diszkomfort érzetet jelző fog komoly problémát és betegséget okoz – egészen máshol a testünkben. 

A fogászati gócokról néhány szóban

Szervezetünkben többféle gócpont is létrejöhet, fogászati értelemben pedig egy rossz fog maga a gócpont. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy egy primer gyulladás egy fogban például fenntarthat egy másik betegséget, egy másik, a fogunktól meglehetősen távol eső szervünkben. A csontban lévő gyulladás a vérkeringésünkön keresztül mindenhova el tudja juttatni a baktériumokat. 

Mi lehet például ez? Egy krónikus mandulagyulladás lehet fogászati góc miatt, de ugyanígy okozhat akár hajhullást, vagy nagyon sok esetben ízületi panaszokat is, de akár szív-és érrendszeri betegségeket, sőt idegrendszeri problémákat is. 

Mit tehetünk a gócok ellen?

Ami talán a legfontosabb: a szájhigiénia. A rossz fogainkért egyfelől a genetika, másfelől azonban mi is felelősek vagyunk. Ne hanyagoljuk el a fogápolást, a szájhigiénia fontosságát valóban nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az alapos fogmosás, fogápolás rendkívül fontos. 

A másik, amit érdemes beiktatnunk rutinnak, az évi kétszeri ellenőrzés a fogorvosunknál. Ebben az esetben ugyanis van arra lehetőség, hogy egy felkészült fogorvos egy alapos vizsgálat alkalmával megtalálja a gócpontot, ha van. A fogak és a szájüreg precíz vizsgálatával,  nagyon modern CBCT elkészítésével és annak elemzésével erre fény derülhet. A gócpontok felszámolásával így aztán elejét vehetjük a komoly, elhúzódó betegségeknek is – szervezetünkben.

Az immunrendszer és a fogak – külső segítség

Optimális esetben immunrendszerünk tud védekezni a külső hatásokkal szemben. Nincs könnyű dolga, hiszen egyre több és egyre összetettebb káros környezeti hatással kell megbirkóznia. Éppen ezért nem árt, ha kicsit segítünk, hogy hatékonyabban tudjon védekezni. Az egyik legfontosabb, és könnyen pótolható vitamin a C-vitamin, de nem feledkezhetünk el a B komplex pótlásáról sem. Ez utóbbiról azért sem, mert segít kivédeni a stresszhatás káros következményeit. 

De nem is a vitaminoknál kell kezdeni: az egyik legfontosabb dolgunk a hidratálás, ha a torok és az orr szöveteiről van szó. Ezeket a szöveteket ugyanis olyan membránok borítják, amelyek csapdába ejtik a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat. Nem kell ahhoz nagyon dehidratáltnak lennünk, hogy ezek a membránok ne működjenek megfelelően. Fogaink első védelmi vonala a nyál, csak akkor tud elegendő nyál termelődni ha eleget iszunk. Érdemes tehát a hidratáltságunkra a fogaink egészségének megőrzése miatt is odafigyelni. 

Ha van rossz fogunk

Ebben az esetben - tehát ha mi magunk is tudjuk, hogy az egyik fogunkkal gond van - nem érdemes megvárni azt, amíg ez súlyosbodik. Egy rossz fog, ahogy ebből a cikkből is kiderült nagyon sok gondot okozhat, gyulladást a szervezet különböző pontjain, és immunrendszerünk is meggyengülhet. Ellenőriztessük rendszeresen fogainkat!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével