Fogmegtartás mikroszkópos gyökérkezeléssel

 

Ha a tét az, hogy megmarad-e a fog



A fogmegtartás alapvető elvárás és cél a fogászatban. 
A fogorvos fontos feladata az, hogy a saját fogat megmentse, és konzerválja – ezért is hívják a fogmegtartást más néven konzerváló fogászatnak.
Természetesen többféle eljárás is tartozik ide, ezek pedig a fogtömés, a betétek (speciális tömés) behelyezése, és a gyökérkezelés. Bármelyikről is beszélünk, a cél ugyanaz: a fog megtartása, a lehető legoptimálisabb módszer alkalmazásával.
Rengeteg helyen olvashatjuk azt, hogy nagyon fontos, hogy a saját fogunk a végsőkig megmaradjon.
De miért is olyan fontos ez? 

Mi van akkor, ha elveszítünk egy fogat?


Fontos tény az, hogy akár egy fog elvesztése már többféle következményt von maga után. Ezek egyike az, hogy annak rágófelszíne kiesik a rágásból, de nemcsak ez a következmény. Ha nem kerül pótlás a helyére, akkor az ínypapilla és az azt alátámasztó csontsövény is elkezd elsorvadni. Ha nem kerül oda pótlás, akkor ez a rész a melegágya lesz majd a fogágybetegségeknek és a szuvasodásnak, mert nagyon nehéz lesz tisztán tartani. További következmény, hogy a fogvesztés miatt a foghiány mögötti fog elmozdul, előre „vándorol” előre dől, így rossz irányú terhelést kap,  eltávolodva ezzel a mögötte  lévő fogtól. A foghiány mögötti fogak elkezdenek előre dőlni, az azzal szembeni fog pedig kiemelkedik. A harapási sík megváltozik a rágásunkra egy “fogaskerék” effekt lesz jellemző. 
Ha elmarad a fogak pótlása az a maradó fogak túlterhelését eredményezi tehát újra gyökérkezelés lesz szükséges. 

 Látható tehát, hogy hosszú távon nagyon súlyos következményei is vannak egy fog elvesztésének, pláne, ha nem kerül sor pótlásra. Fontos tehát, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megmentsük a fogat, ha lehetséges a saját anyagát a lehető legnagyobb mértékben megtartva. Ha gyökérkezelésre kerül a sor nem mindegy tehát, hogy milyen gyökérkezelés lesz a módszer.

Miért a mikroszkópos gyökérkezelés?


Sokat írtunk már arról, hogy mennyire nagy fejlődés a fogászatban az, hogy megjelent a mikroszkópos gyökérkezelés. Óriási lépés, hiszen sokkal kevesebb veszik el ebben a beavatkozásban a fog saját anyagából, a folyamat rendkívül pontos, nincs találgatás, mint régebben egy-egy gyökérkezelésnél. Az endodontus szakember pontosan látja, hogy mit csinál, minden elváltozást, minden apró részletet jól fel tud térképezni. A jövő várhatóan e felé, tehát a mikroszkóp sokkal elterjedtebb használata felé mutat a fogászatban – ez a microdentistry – hiszen a cél az, hogy minél pontosabban és hatékonyabban lehessen elvégezni a beavatkozásokat. (Az Egyesült Államokban például a fogkő leszedést és a tisztítást is mikroszkóp alatt végzik.) Fontos tudni azt, hogy a saját fogunkat védi az immunrendszerünk, az implantátumot sajnos csak a fogorvos tudja védeni. Ezért tehát minél tovább meg lehet tartani mikroszkópos gyökérkezeléssel egy fogat, annál hosszabb idő jut a páciensnek, hogy ne kelljen implantátumot beültetni.

Mi a jövő?

Az endodoncia területe folyamatosan fejlődik. Már fedeztek és fedeznek is fel olyan speciális bioaktív anyagokat, amelyek az őssejteket arra késztetik, hogy új, saját szövetek nőjenek bele a fogba. Ez már az űrkorszak, ha úgy tetszik, hiszen a határ tényleg a csillagos ég. Ezt az eljárást például sikerrel alkalmazzák traumás esetben, például ha valaki megüti a fogát – ilyenkor természetesen nem egy elhalt, baktériumokkal fertőzött fogról van szó. Könnyen lehet, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés területén is nemsokára újabb és újabb megoldások lesznek, melyek még könnyebbé teszik az eljárást.

A lényeg a fog megtartása, mely ezzel a kivételes módszerrel, a mikroszkópos gyökérkezeléssel fájdalommentesen és tökéletesen megvalósítható.

Még többet akar megtudni erről a módszerről? Keresse fel fogorvosát!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével