A mikroszkópos gyökérkezelés kérdései – és a válaszok

Fogorvos vagy endodontus szakember 

– ki kicsoda?


Ha mikroszkópos gyökérkezelésről van szó, akkor alapelvárásunk az lesz, hogy rendkívül profi, kivételesen precíz, a lehető legfejlettebb technológiával bíró rendelésre kerüljünk. Ez a kezelés mindenképpen a legkorszerűbb, ha gyökérkezelésről van szó, olyannyira, hogy természetesen külön is oktatják rá a fogorvosokat.

A kérdés tehát csaknem magától adódik: ki lesz az a szakember, aki a mikroszkópos gyökérkezelést elvégezheti?


Az endodoncia a fogászaton belül egy olyan részterület, amely célzottan a fogbél és a foggyökér körüli szövetek megbetegedéseivel, az elváltozások kezelésével foglalkozik. Az ezen a speciális szakterületen dolgozó endodontus szakember olyan fogorvos, aki posztgraduális képzésen szerezve meg ezt a képesítést célzottan foglalkozik a gyökérkezeléssel, akár a mikroszkópos gyökérkezeléssel is. Ez a képzés, tehát az endodontus szakemberek oktatása jelenleg elsősorban külföldön érhető el.

A fogbéltől a foggyökérig – a gyulladásos folyamat


Vegyük át egy pillanatra magát a folyamatot, amely a fogunkban lezajlódik egy gyulladás előtt és közben! Abban az esetben, ha a fog külső kemény burka a zománc és a dentin megsérül, szuvasodás vagy törés következtében, a fogbél fertőződhet. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a fogbél szövetei, ahogy érzékelik a problémát gyulladásos reakcióval védekeznek a behatoló kórokozók ellen. Egy tartósabb bakteriális invázió sajnos a fog elhalásához is vezethet. A tartós gyulladásban aztán a fogbéltől maga a folyamat felhúzódik egészen a foggyökérig, és a kórokozók megtámadják a gyökér körüli szöveteket is.

A megoldás – egy specialista


És itt jön a képbe a fogorvos, illetve nagyon optimális esetben egy specialista, egy endodontus szakember. Ő az, aki rendelkezik mindazzal a tudással és gyakorlati tapasztalattal, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a gyökérkezelés fájdalommentesen és teljes sikerrel fejeződjön be. Ne feledjük: külön képzést kell elvégezni ahhoz, hogy specialistává váljon valaki, és ezen a képzésen a legújabb és legfejlettebb technológiákat kell elsajátítania, így például egy endodontus szakember ma már a mikroszkópos gyökérkezelés specialistájává is válik.

A fogorvos, aki szerint a fog maga a csoda


Dr. Jeney Judit azt mondja, hogy egy gyökérkezelés lehet unalmas is. És hogy miért higgyünk neki, ha ezt olvassuk? Talán azért, mert ő az a magyar fogorvos, aki 2011-ben sikeresen elvégezve a németországi endodonciai képzést Magyarországra elsőként vezette be ezt az új technológiát, tehát a mikroszkópos gyökérkezelést.
A doktornő találkozása ezzel az eljárással mondhatjuk, hogy szerelem volt első látásra, ami azóta is tart. Kivételes precizitással és maximális profizmussal dolgozik ezen a területen, sőt a mikroszkópos gyökérkezelés technológiáját tanítja a Jeney Akadémián Szegedi, Pécsi vagy akár a Semmelweis Egyetemen is.  A tudás átadása legalább olyan fontos számára, mint a fogmegtartás állapotának elérése egy-egy páciens esetében. Magyarországon az első endodontus szakvizsgát ő tette le. 

 
A kérdésre tehát van válaszunk


Ha mikroszkópos gyökérkezelésről van szó, akkor mindenképpen endodontus szakemberhez forduljunk, ha van rá mód. Ő ugyanis olyan fogorvos, aki a lehető legtöbbet tanult arról, hogy mik a teendők egy gyökérkezelés folyamatában, és a legtöbb és legsokrétűbb gyakorlattal is rendelkezik. Így leszünk a legjobb kezekben – és így válik Jeney doktornő mondata teljesen érthetővé.
Az, hogy a gyökérkezelés unalmas – ha egy jól képzett endodontus csinálja, akkor biztosan.


Van már időpontja hozzánk? Kérje!  


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével