A gyökérkezelés elkerülése

Ha lehetséges egy másik megoldás - 




Mondhatjuk azt, hogy a gyökérkezelés alapvetően a fogászati beavatkozások egy sokat változó, ma már igen nagy hatékonysággal és fájdalommentesen végezhető fajtája. Nem kell azonban arra gondolni, hogy csak azért, mert ez ma már sokkal jobb eszközökkel és anyagokkal végezhető beavatkozás, csak emiatt feltétlenül szükség van rá.
Szerencsére nem minden esetben kell gyökérkezelésre gondolni. A gyökérkezelés elkerülése ugyanis mindenképpen lehet cél, mégpedig alapesetben mélyen szuvas, de még nem gyulladt fogak esetében. Nemcsak cél lehet, de valóban van erre esély. Beszéljünk kicsit arról, hogy mi kell ahhoz, hogy sikerrel tartsuk életben a már szuvas fogat – a gyökérkezelés elkerülésével. De arról is, hogy mi segít és hogyan is fejlődik az orvostudomány ezen a területen. 

1. A mikroszkóp szerepe


Ennél a folyamatnál sem kerülhetjük meg azt a kétségtelen tényt, hogy a mikroszkópos diagnosztika milyen kivételesen fontos szerepet játszik már a fogászatban. Képzeljük csak el, hogy ez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy egy régi tömés cseréjénél pontos képet kap az orvos arról, hogy milyen állapotban van a fogbél. Fontos tudni azt, hogy csak abban az esetben beszélhetünk a gyökérkezelés elkerüléséről, ha a fogbél még nem nyílt meg. Ennek a pontos diagnosztizálásában játszik igen nagy szerepet a mikroszkóp, hiszen teljes pontossággal megmutatja, hogy a fog gyógyítható-e egy konzervatív pulpa kezeléssel. Ilyenkor sokkal többet meg tudunk menteni a fog saját anyagából is, ami kétségtelenül nem utolsó szempont a fogászatban.

2. A speciális tömőanyag


Az sem mindegy, hogy – ha az előző esetet vesszük újra – egy tömés cseréjekor milyen anyag az, amire cseréljük a régit. A rossz, elöregedett tömések helyett nyilván már teljesen más minőségű anyagokról beszélünk ilyenkor. Az az anyag, amely ilyenkor használatos regeneratív tulajdonságú, ásványi anyagokat ad le a fognak, tehát erősíti és védi is a fogunkat a továbbiakban. A lényeg tehát mindenképpen a fog életben tartása, “vitálterápia”. Ezt a biológiailag aktív, regenerációra hajlamosító  tulajdonságokkal bíró és magas ásványianyag tartalmú MTA tömőanyagokkal érnek el – a gyökérkezelés elkerülése mellett, ezt semmiképpen ne felejtsük el. 
 

3. És az idő


Miért fontos erre ismét kitérni? Mert nagyon lényeges látnunk azt, hogy a fogászati kezelések egyik alfája és ómegája tényleg az, hogy időben lássa a fogainkat szakorvos, hogy a szükséges beavatkozások valóban megtörténjenek akkor, amikor még viszonylag kis kezeléssel „megúszhatók”. A hangsúly tehát újra azon lesz, hogy valóban szükséges és fontos fogainkat rendszeresen ellenőriztetni, hiszen a gyökérkezelés elkerülése mindenkinek érdeke. A fogorvosnak éppúgy, mint a páciensnek. Erre pedig csak akkor van reális esély, ha nem hagyjuk fogainkat ellenőrzés nélkül. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével