A fogtömés cseréje – váltsd le az amalgámot!

 Az esztétikus fogtömés és az inlay és onlay



Szögezzük le rögtön az elején: egy modern fogászati rendelő már nem használ amalgámot tömőanyagnak. Miért is fordult el ettől az anyagtól a szakma?

Rengeteg információ kering az amalgámról, nézzük meg, mik a legfontosabbak – amik bizony kiszorították a tömőanyagok közül! Először is: semmiképpen nem esztétikus, ezzel nem is érdemes vitába szállni. Talán még megvan a kicsit idősebbeknek, hogy bizony az iskolafogászatokon annak idején nem ritkán kettesével vagy hármasával tömték be a fogainkat – és mindig amalgámmal. Ami aztán egészen addig ott feketéllett a szánkban, amíg ki nem cseréltettük vagy cseréltetjük azt.

De mi is a baj az amalgám fogtöméssel?


Ez az anyag kivételesen jól teljesít nagy fogtöméseknél, hiszen könnyebb vele bánni, mint a fényre kötő esztétikus töméssel és lényegesen olcsóbb mint a többi tömőanyag.   Sajnos az, hogy egyes vélemények szerint veszélyes lehet az egészségünkre, megpecsételte a sorsát a modern fogászatban. Mostanra kiderült hogy a higany tartalma miatt inkább csak a vele nap mint nap amalgámmal dolgozó emberekre veszélyes . 

Endodontusként rengeteg crackes - apro repedéses fogat találok, amelyekben amalgám volt. Sajnos ha elreped a fog akkor gyökérkezeléssel sem lehet megmenteni a fogat, ki kell húzni. 
A crack oka hogy az amalgám hőtágási együtthatója teljesen más mint a fognak, ezért amikor meleg levest vagy hideg fagyit eszünk-óriasi stressznek tesszük ki a fogat,  a  tömés  szétrepeszti a fog belsején keresztül a gyökereket. 

Az amalgámnak tehát a legtöbb esetben mennie kell – az esetek egy részében nem feltétlenül csak és kizárólag esztétikai okokból. Sokkal inkább azért, mert a fog elveszését készíti elő, amit csak úgy hívok hogy a fog karrierje… 


a fogtömés cseréje- esztétikus fogtömés-dr.Jeney Judit



Mire cserélik ma már az amalgám fogtömést?


Azt szeretnénk, hogy a lehető legszebb legyen a mosolyunk, a fogaink esztétikusak legyenek. 
Ez ma már alapelvárás – amit a modern fogorvoslás képes teljesíteni. 

A legjobb megoldásnak az esetek többségében az esztétikus, fényre kötő fogtömés vagy rágó fogakba a magas ásványi anyagokkal rendelkező üvegionomer tömések bizonyulnak. Ezek az anyagok már nagyon modernek, sőt a fehér tömés nemcsak fizikailag, de kémiailag is kötődik a foghoz. Kis és közepes kavitások esetében ez a legjobb megoldás.

Ha nagyobb szuvasodásról van szó, akkor az amalgám fogtömés helyett az inlay vagy az onlay lesz a megoldás. Ezt a különleges betétet nem a fogorvos készíti el, hanem a technikus – az üregről készített lenyomat alapján. Porcelánból, műanyagból vagy akár aranyból is készülhet. Olyan nagy tömések is készülhetnek amelyekkel a csücskök pótólhatóak. Amig a betét elkészül addig egy rendelőben elkészitett ideiglenes inlayt kap a páciens  majd a 2.ülés alkalmával egy nagyon erős ragasztóval ragasztja be az orvos a tömést amely tökéletesen illeszkedik a fog széleihez. 


Fogtömés cseréje után fájdalom – mit jelenthet?


A leggyakoribb fájdalom oka hogy a tömés magas maradt. Nehéz a zsibbadt állapotban a kényelmes harapási magasságot beállítani ezért a túlterhelés első jele hogy ráharapásra fáj. Ilyenkor azonnal menjünk vissza a rendelőbe mert igen rövid idő alatt(5-10 perc) segíteni tud a fogorvos és elkerülhetjük a nagy bajt  a gyökérkezelést. 

Ritkán előfordulhat az a jelenség, hogy az amalgám tömés cseréjét követően – tehát amikor esztétikus tömőanyagra cserélik a fogtömést – kisebb fájdalom, diszkomfort érzés jelentkezhet. Ennek oka a tömőanyag tulajdonságaiban keresendő – ez a fájdalom éppen ezért elmúlik. Nem tartós, és nem is kell tehát kezelni. A szakirodalom ezt „zsugorodási stressz”-nek nevezi, és ezt, a ráharapáskor jelentkező fájdalmat az okozza, hogy az esztétikus tömőanyag zsugorodik a fogban – ezért okoz fájdalmat. Ezzel tehát sok teendőnk nincs – ha azonban nem múlik a fájdalom, és makacsul fennáll, vagy akár nem csak ráharapásnál jelentkezik, akkor keressük fel a fogorvosunkat!

Az amalgám fogtömés cseréje tehát nemcsak lehetséges, de sok esetben javasolt is. 
Mindenképpen kérdezzük meg erről szakember véleményét – ne feledjük, nem csak az esztétikum számít, de a fogaink egészsége is.

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével