Fogtömés utáni fogápolás

 De mit is kell pontosan tennünk, hogy fogaink egészségesek maradjanak?


Jobb esetben egy vagy két tömött fogunk van – nem utolsó sorban azért, mert mindig helyesen ápoljuk a fogsorunkat, vigyázunk a szájhigiéniára, és nem hanyagoljuk el a rendszeres ellenőrzést sem. Bármikor bekövetkezhet azonban, hogy mégis fogtömés vár ránk, melynek tartóssága, fogaink egészsége csak részben múlik azon, hogy mennyire volt jó szakember az a fogorvos, aki betömte azt a fogat.
Bizony sok függ attól is, hogy mi mit teszünk annak érdekében, hogy fogaink egészsége megmaradjon.

1.       Beszéljünk a fogkefénkről!


Azt tudta például, hogy a magyar lakosság egy 2014-es adat szerint mindössze fél fogkefét használ el egy évben? Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy nem nagyon fordítunk figyelmet arra, hogy ez az eszköz cserélve legyen, amikor arra szükség van.
Mikor is van erre szükség? Mi azt javasoljuk, hogy napi kétszeri használat után, a sörték állapotát figyelve nagyjából havonta cseréljük ki a fogkefénket. Várhatóan erre szükség lesz, ez lesz az az időintervallum, ami működőképesnek fog bizonyulni. Persze nem mindegy, hogy milyen minőségű fogkefét használunk, ez is tény. Érdemesebb ebbe az eszközbe egy kicsit beruházni, adott esetben elektromos vagy akár szónikus fogkefét választani - vagy nagyon jó minőségű egyszerűbbet.

2.       De megmossuk-e a fogunkat fogtömés után?


Nemcsak ajánlott, de szinte kötelező is a fogmosás. Persze nem mindegy, hogy hogyan: nem szabad túlságosan erősen mosni, hiszen egy tömött fog, pláne egy olyan, amin aznap történt a beavatkozás semmiképpen nem egy ép fog. Amit mi mindenképpen javaslunk betartani ilyenkor az az, hogy várja meg a páciens, amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása, hogy pontosan érezze, hogy mi történik a foggal és hogyan reagál.

3.       A következő naptól – fogtömés után


Várhatóan semmi súlyos probléma nem fog adódni, így a következő naptól már vissza is térhetünk a rendszeres fogápolási rutinunkhoz. Nagyon fontos, hogy használjunk fogselymet is a mindennapokban, mert vannak olyan részek, ahová semmilyen fogkefe sem képes bejutni – így mindenképpen szükségünk lesz erre a plusz eszközre - különösen abban az esetben, ha túl szűkek a fogközök.

4.       Amire jó a fogtömés…


Egy jól elkészített fogtöméssel megállítjuk annak az adott fognak a romlási folyamatát. Sajnos ez azonban nem azt jelenti, hogy azzal a foggal többé nem lehet probléma, sőt, nem árt, ha tudjuk, hogy a fogtömés alapvetően gyengíti a fogat, tehát praktikusan egy tömött fog biztosan nem olyan ellenálló, mint egy ép, saját fog. Különösen igaz ez a tömés és a fog találkozási pontjára, ahol kialakulhat úgynevezett szekunder, vagy másodlagos szuvasodás.
 
 

5.       És ami a mi dolgunk…


Ezért szoktuk azt hangsúlyozni, hogy a fogtömés után a nagyobb munka, ami a fogaink megóvását jelenti, bizony a páciensre vár, ez már semmiképpen nem az orvos dolga lesz. A napi kétszeri fogmosás abszolút alapvető, mindezen túl a fogközök már fent említett helyes tisztítása is nagyon fontos.
Apró trükk: ha nincs nálunk éppen fogkefe, vagy nincs lehetőségünk fogat mosni, akkor is kiöblíthetjük a szánkat vízzel, vagy éppen egy cukormentes rágógumit is bekaphatunk.
Ez utóbbi ugyan nem tudja megtisztítani a fogainkat, de a nyáltermelés segíteni fog abban, hogy szájunkban beinduljon a nyáltermelés, semlegesítve a szájüregi baktériumokat, és közömbösítve a savas hatást.


Fogtömés utáni fogápolás

A legfontosabb azonban mindenképpen az, hogy fogaink ápolására mindig szakítsunk időt és félévente keressük fel fogorvosunkat és kérjünk tőle egy professzionális tisztítást. 

Ne halogassa, keresse fel fogorvosainkat, kérjen időpontot! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével