SEGÍTŐ KEZEK - MIKOR VAN SZÜKSÉG GYÖKÉRKEZELÉSRE?

És mit tesz ehhez hozzá a mikroszkópos gyökérkezelés?


A gyökérkezelés szükségessége sajnos sok esetben nem kérdés, ha egy fogorvosi procedúrának vetjük alá magunkat. Az viszont elvárható, hogy 2021-ben egy fogorvosi kezelés során ne kelljen félnünk fájdalomtól, nem várt kellemetlenségtől, vagy kiszámíthatatlanságtól.
Mi azt valljuk, hogy egy pontosan felállított diagnózist követően felépített fogorvosi protokoll nagy segítség a páciensnek, különösen akkor, ha ez a legújabb technológiával működtetett – amilyen a mikroszkópos gyökérkezelés. Így a procedúra sokszor félelmetesnek tűnő folyamata is kiszámíthatóvá válik, amitől nem kell félnie senkinek.

 De lássuk csak, mikor van szükség gyökérkezelésre? Mik azok az esetek, amikor ez a protokoll lép életbe? 


Ha a fog begyullad

Abban az esetben, amikor a fog szuvasodása eléri a fogbelet a dentinen keresztül, a fog begyullad. Ez roppant heves fájdalommal jár, a gyógyítása pedig gyökérkezeléssel történik. Ilyenkor a procedúra során el kell ölni a fogbelet, és el kell távolítani a gyulladt részt, szöveteket, fertőtleníteni kell, annak érdekében, hogy a baktériumok elszaporodásának gátat vessünk. A fertőtlenítést követően gyökértömést rakunk a fogba. Az elhalt fog – az általánosan elterjedtekkel ellentétben – továbbra is képes funkcionálni, tehát nem igaz az, hogy a gyökérkezelés, pláne a mikroszkópos gyökérkezelés már csak egy értelmetlen beavatkozás.

Amikor a hagyományos gyökérkezelés nem sikerül

Az előbbiekben leírtak sajnos nem mindig járnak megnyugtató eredménnyel. Különösen igaz ez akkor, ha fognak több gyökere van, vagy anatómiailag olyan tulajdonsággal bírnak a gyökerei (mondjuk görbék, vagy túl hosszúak), ami ezt – mármint a tökéletes gyökérkezelést - gyakorlatilag lehetetlenné teszi. Ilyenkor sajnos sikertelen lehet az eljárás, ami nem az orvos hibája. 

Szabad szemmel ugyanis nem lehet ezt a feladatot minden esetben hibátlanul megoldani – ezért is ajánlható ilyenkor az, hogy mindenképpen a mikroszkópos gyökérkezelés legyen a megoldás. 

És ha beletörik egy műszer

Ez már egy kicsit a horror történetek kategória, de kétségtelen, hogy előfordulhat. A kézzel végzett gyökérkezelés során ugyanis megeshet, hogy beletörik a műszer a gyökércsatornába – ahogy olyanra is láttunk már példát, hogy a pácienst erről nem tájékoztatták. Ilyenkor, szintén a mikroszkópos gyökérkezeléssel tudunk segíteni: vagy eltávolítjuk a műszert (ami egy tűcsonk praktikusan), vagy a mellette lévő területeket meg tudjuk tisztítani, hogy a továbbiakban ne okozzon problémát. 

Ez a probléma, tehát a műszer beletörése egészen addig opció lehet a gyökérkezelés során, amíg a kézzel végzett ellátást nem váltja fel teljesen a sokkal modernebb technika, ami jelen esetben a mikroszkópos gyökérkezelés. Az is mindenképpen megjegyzendő, hogy ez a ha nem is természetes része, de velejárója lehet egy orvosi beavatkozásnak, tehát nem műhiba. 

Egyéb esetek

A gyökérkezelés igen kényes eljárás. Így sajnos olyan esetek is előfordulnak, amikor egy sikertelen procedúra során nemcsak, hogy nem fejezi be az orvos magát a kezelést, de még az is megtörténhet, hogy megsérti a fog alapját. Ilyenkor van szükség az úgynevezett MTA anyagra, mellyel helyreállíthatók ezek a sérülések, és a fogat megtarthatjuk. 

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy nem érdemes félni a gyökértöméstől, vagy végső esetben „kibekkelni” a fogfájást, mert inkább nem megyünk el a fogorvoshoz. Fontos, hogy megértsük: fogaink a legtöbb esetben megmenthetők.

Ne felejtsük: abban a szerencsés korban élünk, amikor már létezik a mikroszkópos gyökérkezelés, amely akár 30-szoros nagyításban, fájdalommentesen, nagyon magas szintű hatékonysággal birkózik meg a fogaink gyökereinek kezelésével – miközben nekünk csak annyi dolgunk van, hogy kényelmesen feküdjünk a kezelés alatt.

Ez már mindjárt sokkal barátságosabban hangzik. 

                   Kép: dr. Jeney Judit - fogszakorvos, a mikroszkópos gyökérkezelés hazai képviselője, a Jeney Akadémia alapítója


Ne várja meg a fájdalmat, ellenőriztesse fogait, foglaljon időpontot! 



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével