Probléma, melyet a gyökerénél fogunk meg


Avagy minden, amit a mikroszkópos  gyökérkezelésről tudni érdemes

Képzeljük el, hogy ülünk egy fogorvosi székben. Várunk, hogy mi lesz a következő lépés. Aztán

egyszer csak meghalljuk a bűvös szót: gyökérkezelés. Ha idáig eljutunk, valljuk be, sok esetben kissé
félünk attól, mi fog pontosan következni. Hiszen egyfelől a szó is elég ijesztően hangzik, másfelől
pedig szinte bizonyos, hogy mindenkinek van olyan ismerőse, aki ezzel a témával kapcsolatban tud
rémtörténeteket mesélni. Egyet legalábbis biztosan.

Mi most azonban nem kevesebbre vállalkozunk, mint hogy eloszlassunk néhány tévhitet – és a
félelmet is, amely ezzel a beavatkozással kapcsolatban él. Sőt ennél továbbmegyünk: egy olyan
technológiáról lesz szó, amely kifejezetten segíti ennek a folyamatnak a lehető leghatékonyabb,
leggyorsabb megoldását. És egyben a legmodernebbet is.

Ez pedig nem más, mint a mikroszkópos gyökérkezelés.

De kezdjük talán a kályhánál.

Miért is kell ragaszkodnunk a saját fogainkhoz?

Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy nagyon fontos, hogy a fog eltávolítása mindig csak a legutolsó lépés lehet. A végső pillanatig képes egy fogorvos elmenni azért, hogy a saját fog megtartható legyen, és tényleg csak a legutolsó megoldásként merülhet fel a fog eltávolítása. A megtartás fontos részét képezi a gyökérkezelés, mint módszer. Egy olyan eljárás ez, mely több más beavatkozással egyetemben nagyon sokat fejlődött az elmúlt években.

Miért más a mikroszkópos módszer, mint a hagyományos gyökérkezelés?

Először is sokkal modernebb módszer, és hatékonyságában is messze felülmúlja a hagyományos eljárást. A mikroszkóp segítségével sokszoros, akár 30-szoros nagyításban végezhető a gyökérkezelés. Ezáltal sokkal pontosabb, sokkal biztonságosabb az eljárás, nem is beszélve arról, hogy a fogon sokkal kisebb lyukat ejtünk – így a fog anyagából is kevesebb veszik el. Ennek azért van nagy jelentősége, mert minél kevesebbet veszítünk el a fog saját anyagából, annál több esélyünk van arra, hogy valóban megmaradjon a fogunk. 

Fájdalmas ez az eljárás?

Az alapfélelmünk mindig a fájdalom, ha arról van szó, hogy beülünk egy fogorvosi székbe. Ennek az eljárásnak a során a fájdalom várhatóan addig fog tartani, amíg az érzéstelenítő injekciót megkapjuk – ami egyben az eljárás egyetlen, kicsit kellemetlen része. Maga a folyamat fájdalommentes és teljesen biztonságos.

Mi történik pontosan a kezelés során?

A gyökérkezelésre, mint eljárásra akkor van szükségünk, ha a fogunkban fogbélgyulladás alakul ki. Ez egy kis szuvasodásból indul, ami azonban, ha elhanyagoljuk, tovább terjed, eléri a fogbelet és gyulladást okoz. A mikroszkópos gyökérkezelés során a fogorvos felderíti, feltárja és megtisztítja a gyökércsatornákat. A művelethez, ahogy az a névből is kiderül, mikroszkópot használ segítségképpen, így minimalizálva a hibázás lehetőségét. Az eljárás végső lépése egy gyökértömés elkészítése.

Fájhat-e a fog gyökérkezelés után?

Pár napig természetesen lehet érzékeny a kezelt terület, hiszen mégis csak beavatkozás történt. Ennek az érzékenységnek azonban el kell múlnia, és a fájdalomnak meg kell szűnnie. Ha nem ez történik, akkor szinte bizonyos, hogy a gyökérkezelés nem volt 100%-os. Ha biztosra akarunk menni egy kezeléssel kapcsolatban, akkor mindenképpen a mikroszkópos gyökérkezelés megoldást válasszuk – mi ezt tanácsoljuk. 

Ezzel a módszerrel a jelenlegi foggyógyászati tudás legjavát kapjuk meg, és így valóban a gyökerénél foghatjuk meg a problémát. Így pedig megkímélhetjük magunkat a további kellemetlenségektől, a bizonytalanságtól, a kínzó fogfájástól, vagy végső esetben a fogunk elvesztésétől. 

Érdemes tehát a lehető legjobb megoldást választani – hiszen a fogunkról van szó. 

Ez pedig nagyon fontos és érzékeny részünk.  

Jelentkezzen be konzultációra!



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével