LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE NAGYÍTVA - A MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS A FOGMENTÉS SZOLGÁLATÁBAN

A MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS A FOGMENTÉS SZOLGÁLATÁBAN

Már a címben elárultuk, hogy pontosan miről is szól ez a módszer: a nagyításról. Mégpedig nem is akármilyenről, hiszen ebben a folyamatban, tehát a mikroszkópos gyökérkezelés során, akár harmincszoros nagyításban is dolgozhatnak a szakemberek egy fog megmentésén. 

Mert ez az elsődleges célunk. Az, hogy pácienseink biztonságban, fájdalommentesen essenek át ezen a procedúrán, a mikroszkópos gyökérkezelésen. Kényelmesen feküdjenek, miközben orvosaink azon dolgoznak, hogy megmentsék a fogat, hogy még sok-sok évig megmaradjon. 

De nagyításról beszélünk abban az értelemben is most, hogy kísérletet teszünk arra, hogy közelebb hozzuk a mikroszkópos gyökérkezelést, mint modern, hatékony, gyors és fájdalommentes módszert.

Mi is tehát a mikroszkóp feladata ebben a folyamatban?

Ahogy azt már írtuk, akár harmincszoros nagyításra képes ez az eszköz, így semmi nem kerülheti el az orvos figyelmét, ami a gyökércsatornát illeti. A fogorvos lelát a csatorna mélyére, így biztos, hogy a kezelést követően nem marad benne gyulladt rész, baktériummal szennyezett terület, vagy törmelék. Pontosan látja azt a kezelés során, hogy mit csinál, milyen mélyre kell nyúlnia. A mikroszkópos feltárást ráadásul a páciens követheti egy monitoron is, ha erre igénye van. 

mikroszkópos gyökérkezelés- dr.Jenei Judit

Nézzük csak meg részletesen, hogy mi a mikroszkópos gyökérkezelés pontos menete!

Mi is látjuk, hogy nagyon fontos pácienseinknek, hogy pontosan tudják, hogy mire számíthatnak egy kezelés során, mikor mi következik. Ez teljesen érthető: egy fogorvosi székben ülve biztos, hogy nehezebben vesszük rá magunkat arra, hogy kinyissuk a szánkat, ha nem tudjuk, pontosan, hogy mi következik. A mikroszkópos gyökérkezelésnél (tehát már a diagnózis felállítása után vagyunk, és tudjuk, hogy ez a folyamat a megoldás) kényelmesen elhelyezkedünk, és megkapjuk az érzéstelenítőt.

 Szeretnénk hangsúlyozni, hogy még ez a zsibbasztás sem kell, hogy fájdalmas legyen, ezért bekenjük az ínyt egy zselével – így még a tű szúrását sem érzi a páciens. Miután megtörtént az érzéstelenítés, a fogorvos átfúrja a koronarészt, és feltárja az idegkamrát. Ezek után következik a gyökércsatornák feltárása, amit tisztításuk követ. Ekkor a szakember eltávolítja a gyulladást okozó anyagokat, és a gyökércsatorna külső felszínét. Mindezt egy fertőtlenítő anyag követ, melyet a gyökércsatornába juttat, hogy teljesen megszűnjön a gyulladás. Ezt követi az ideiglenes tömés a fogkorona részen, így a páciens tud étkezni a következő alkalomig, miközben a kezelt rész védve van. Ha az ideiglenes tömés ideje alatt nem jelentkezik panasz, akkor lehet végleges töméssel befejezni a folyamatot – egyéb esetben addig nem, amíg bármilyen panasz fennáll. (Más fogászatoktól eltérően mi a gyógyszeres próbatömést is véglegesen fedjük, hogy biztosan ne essen ki a fogból.)

Mikor érkezik el az a pont, amikor a mikroszkópos gyökérkezelés válik szükségessé?

Alapvetően azt szoktuk mondani, hogy az anatómiailag bonyolultabb esetekben mindenképpen ezt javasoljuk. Ilyen például az, amikor egy gyökércsatorna túl szűk, vagy girbegurba. Ilyenkor csaknem biztos, hogy mikroszkópos gyökérkezelés lesz a megoldás, mert a kézi módszerrel nagyon nagy eséllyel nem lehet megnyugtatóan kezelni ezt a helyzetet. Tehát, ha egy gyökérkezelés nem akar véget érni, próbatömés próbatömést követ, érdemes azon elgondolkozni, hogy a modernebb eljárás felé nyissunk.

Akkor is mikroszkópos gyökérkezelésre van szükség, ha például benne marad egy tű hegye a gyökércsatornában – egészen egyszerűen azért, mert ezzel a módszerrel lehet hatékonyan felmérni azt, hogy pontosan mi is a helyzet, majd orvosolni a problémát, a lehető legoptimálisabb módon. Fontos megemlíteni, hogy még ebben az esetben is ügyelünk arra, hogy a lehető legkevésbé legyen invazív a beavatkozás, tehát a gyökércsatorna eredeti formájára vigyázunk még ilyen beavatkozásnál is.

Mindent összevetve bizton állíthatjuk, hogy ez a módszer, tehát a mikroszkópos gyökérkezelés kiválóan működik minden alkalommal, legyen az könnyebb, vagy összetettebb eset.

Ne felejtsük: az elsődleges cél a fog megmentése. Ez az, ami a legfontosabb. Mi ezért dolgozunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legmodernebb módszereket felsorakoztatva a leghatékonyabban védjük és óvjuk pácienseink fogait.

Keressen minket bizalommal, kérjen időpontot itt!




 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével