A lényeg az apró részletekben rejlik – és a mikroszkóppal végzett gyökérkezeléskor mi ezt mind látjuk is

Írhattuk volna azt is, hogy az ördög a részletekben rejlik, de ki szeretné az ördögöt emlegetni, ha a fogairól van szó? Az viszont bizonyos, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés a fogmegtartás egy új dimenzióját mutatta és mutatja meg minden nap páciensnek és orvosnak egyaránt. Ehhez pedig szükség van a részletekre. 

Na de mit is jelent a mikroszkópos gyökérkezelés pontosan?

Nem kétséges, hogy a pontosság és a precizitás igencsak fontos a fogorvoslás területén. A fogaink maguk sem nagy méretűek, ha pedig beavatkozásra van szükség, a fog részei, azok feltérképezése és gyógyítása kivételes pontosságot, szakértelmet és precizitást követel meg a szakemberektől.

Kezdjük az elején! Hogyan is alakul ki a fogideg és a gyökércsatorna gyulladása?

A fog két részből áll: a koronából, amely a szájüregben látható, és a gyökérből, amely a csontban rögzül. Az erek és idegek az állcsontból a gyökércsatornán keresztül futnak a fogba, és eljutnak a koronában található üregbe, melynek neve fogbélkamra. Fontos szerepük van az ereknek a fog táplálásában, de a fájdalmat is ezek jelzik. A fog gyulladásáért pedig a fogbélkamrába jutó baktériumok a felelősek, amelyek akkor juthatnak be oda, ha egy fog kilyukad, szuvasodik, vagy akár letörik, megsérül. Ilyenkor következik a kérdés: mi történjen a foggal?

Változó idők – és változik a szemlélet is

Sokáig tartotta magát az a vélemény, sőt, még akár ma is találkozhatunk vele, hogy a gyökérkezelésnek nincs sok értelme, egyszerűbb a fájó fogat kihúzni, mert a gyökérkezelt fog úgysem él már. Ez a szemlélet aztán mondhatni „gyökeresen” átalakult napjainkra, sőt, bizton állíthatjuk, hogy a fogmegtartás mellett érvelnek a szakemberek már elsősorban. Ez praktikusan is azt jelenti, hogy nagyon fontos megtartani a fogat, a lehető legvégső esetig – mert rendkívül lényeges az, hogy egy fog a miénk-e, vagy pótlásra szorulunk, vagy esetleg hiányzik. Így felértékelődött a fogmegtartó kezelések szerepe és fejlődésük – természetesen a mikroszkópos gyökérkezelésé is. 

High-tech a fogorvoslásban

Szögezzük le rögtön: ez nem egyenlő még az űrtechnológiával, de a mikroszkópos gyökérkezelés már nagyon is jó úton halad afelé, hogy high-tech jelzővel illessük. És hogy miért mondjuk ezt? Képzeljék csak el, hogy a fog koronájába egy nagyon kicsi üreget fúrunk, hogy elérjük a fogbélkamrán keresztül a gyökércsatornákat. Mindezt természetesen mikroszkóp alatt. A gyökércsatornákat speciális gépi műszerekkel tisztítjuk ki, olyan pontossággal, amely kézi módszerrel teljesen megvalósíthatatlan lenne. Mindeközben a mikroszkópon a kívánt nagyításban tökéletesen láthatóvá válik a beavatkozás – ha a páciens igényli, ő is megtekintheti. 

Az Ön boldog mosolyáért 

Fájdalom és félelem nélkül fogorvosi kezelésen átesni – ezt már biztosan sokan kívánták, amióta létezik ez a szakterület. Pláne, ha volt már részük olyan kezelésben, ami kevéssé volt sikeres, sokáig tartott – vagy esetleg mindkettő teljesült, tehát nem sikerült a fogat meggyógyítani sokáig és a fájdalom is makacsul fennállt. Ennek az áldatlan állapotnak vet véget a mikroszkópos gyökérkezelés, hiszen a kivételes pontossággal ellátott fog azonnal gyógyul, és nem kínoz tovább minket. Nem beszélve arról, hogy a kezelés alatt kényelmesen és fájdalommentesen élhetjük át azt, hogy a fogunk egészségéért mindent megteszünk.


dr. Jeney Judit - fogszakorvos az Endocenter alapítója, vezetője, a haza mikroszkópos gyökérkezelés meghonosítója

Mert erről van szó. A pontos diagnózis, a kivételesen kényelmes testhelyzetben történő kezelés, amelynek során még személyes terünk sem sérül – hiszen a fogorvos nem hajol bele az arcunkba – mind a mikroszkópos gyökérkezelés előnyei közé tartoznak. Csakúgy, mint a fájdalommentesség. Minden apró kis részlet a helyén van – minden azért, hogy a lehető leghamarabb gyógyuljunk meg. 


Ha Ön is gyors gyógyulásra vágyik, keressen minket időpontért



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kínzó kérdés a fogászati kezelés után: a fájdalom - 2. rész Mi fájhat gyökérkezelés után?

Gyökértömött fog – miért kell néha megismételni a gyökérkezelést

Digitalizáció a fogorvoslásban - beszélgetés dr. Jeney Judit fogorvossal a mikroszkópos gyökérkezelés jeles képviselőjével